Ceny potravin vzrostly o další procenta

9. 4. 2013 – 16:44 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin vzrostly o další procenta
Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně zvýšení cen potravin, kde zdražila zejména zelenina, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Oproti únoru vzrostly minulý měsíc spotřebitelské ceny o 0,1 procenta. Největší zásluhu na tom mělo zdražení potravin, nealkoholický nápojů a pohonných hmot a oproti loňskému roku byly cenovky vyšší o 1,7 procenta, uvedl to v úterý Český statistický úřad.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně zvýšení cen potravin, kde zdražila zejména zelenina, a to o 6,6 procenta. Zvedly se ale i ceny chleba (2,5 procenta), mléka (1,6 procenta), jogurtů (3,3 procenta) a nealkoholických nápojů (3,4 procenta). Ceny pohonných hmot po výrazném únorovém zvýšení stouply v březnu o 0,7 procenta.

Naopak dolů šly v březnu ceny dovolených s komplexními službami a to 4,1 procenta. Spotřebitelé mohli levněji koupit i alkohol, nižší částky zaplatili i za telefonické a telefaxové služby.

Meziměsíční ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta, zatímco u služeb klesly o 0,3 procenta.

"Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly ceny v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje," uvádějí statistici. Zdražilo nájemné, vodné, stočné, zemní plyn, elektřina i teplo a teplá voda. Z potravin nejvíce stouply ceny mouky, vepřového masa, ryb, ovoce a brambor. Dráž se prodávalo i pivo.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články