Ceny potravin vzrostly o třetinu, desítky milionů Asiatů čeká bída

26. 4. 2011 – 12:04 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin vzrostly o třetinu, desítky milionů Asiatů čeká bída
Vysoká cena potravin by se mohla negativně promítnout i do ekonomického růstu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rostoucí světové ceny potravin by mohly uvrhnout desítky milionů obyvatel Asie do extrémní chudoby a současně i snížit ekonomický růst regionu, varovala ve své úterní zprávě Asijská rozvojová banka (ADB). Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Asijské ekonomiky vedle vysoké ceny potravin, ohrožuje i cena ropy, která v březnu dosáhla na 31měsíční maximum. Právě tyto dva faktory z pohledu rozvojové banky představují vážnou překážku pro tento region, který se rychle zotavil z dopadů globální ekonomické krize.

Jen v prvních dvou měsících letošního roku cena potravin meziročně vzrostla o 30 procent, zatímco domácí ceny potravin v asijském regionu stouply v průměru o deset procent. Takové zdražení dle banky může uvrhnout do extrémní chudoby 64 milionu lidí. Ze zprávy vyplývá, že nejvíce stoupla cena pšenice, kukuřice, cukru, mléčných výrobků a masa.

Vysoká cena potravin by se mohla negativně promítnout i do ekonomického růstu, protože pokud potravinová inflace zůstane i nadále vysoká, může být hrubý domácí růst (HDP) Asie až o 1,5 procentního bodu nižší.

Psali jsme:

- Ceny potravin v příštích deseti letech porostou

- Ceny potravin poprvé po osmi měsících celosvětově klesají

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články