Ceny rostou. Nejvíce zdražily potraviny a bydlení

9. 12. 2011 – 12:49 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny rostou. Nejvíce zdražily potraviny a bydlení
Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen měly i nadále ceny potravin a nealkoholických nápojů a bydlení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Meziročně ceny rostly hlavně kvůli dražšímu bydlení a jídlu a to o dvě a půl procenta, uvedl Český statistický úřad. Inflace je tak nejvýš za poslední téměř tři roky. V říjnu ceny meziročně vzrostly o 2,3 procenta.

Na meziměsíčním růstu spotřebitelských cen potravin se podílela v různé míře většina druhů potravin. Nejvíce vzrostly ceny peckovin a bobulovin (o 28,6 %) a ceny plodové zeleniny (o 18,0 %). Ceny pekárenských výrobků a obilovin byly vyšší o 0,4 procenta, masa o 0,8 procenta, ryb o 1,4 procenta, jogurtů o 5,0 procenta, ostatních mléčných výrobků o 4,0 procenta, cukru o 4,0 procenta, čokolády a čokoládových výrobků o 3,6 procenta, kávy o 2,3 procenta.

„Lednové zvýšení DPH se ještě podepíše na cenách potravin, knih, časopisů, tepla, dopravy a podobně. Na druhé straně soustavně slabá domácí poptávka by měla inflaci alespoň částečně brzdit. Ale i tak se inflace poměrně brzy dostane nad hranici tří procent,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Také další měsíce přinesou spíše zdražování, k čemuž bude přispívat slabší koruna, ale s novým rokem hlavně zvýšení nižší sazby DPH. Jediné co bude bránit výraznějšímu růstu cen je přetrvávající slabá poptávka, která se nijak nezlepší ani v dalších měsících a ta bude bránit obchodníkům ve výraznějším zdražování,“ předpokládá Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin. Že by obchodníci využili změnu DPH k výraznějšímu zdražení než je nutné, Šimek neočekává.

„V minulých dnech se někteří členové bankovní rady České národní banky vyjádřili, že pokud by koruna dále oslabovala a promítalo se to do růstu cen, mohla by případně Česká národní banka přistoupit i ke zvýšení sazeb. K tomu ale nakonec zřejmě v nejbližší době nedojde kvůli zpomalujícímu růstu ekonomiky,“ doplnil Šimek.

Zdražovalo bydlení

V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 5,2 procenta. Ceny oděvů se zvýšily o 0,5 procenta. Ceny léků a jejich doplatků byly vyšší o 0,9 procenta. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 0,7 procenta, z toho ceny motorové nafty o 1,8 procenta. Průměrná cena motorové nafty v listopadu 2011 dosáhla 35,31 Kč /l a mírně překročila své historické maximum z června 2008.

Některé služby zlevnily

Na snižování cenové úrovně působilo zejména snížení cen lázeňských pobytů o 5,2 procenta a tuzemských rekreačních pobytů o 7,5 procenta. Z potravin se snížily především ceny citrusů o 17 procent. Ceny zboží v souhrnu vzrostly o 0,8 procenta a ceny služeb klesly o 0,2 procenta.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 2,5 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v říjnu. Zrychlení cenového růstu nastalo zejména v bydlení, kde zrychlil meziroční růst cen zemního plynu na 18,3 procenta (z 12,5 % v říjnu). Ceny elektřiny vzrostly o 4,8 procenta, vodného o 6,2 procenta, stočného o 5,8 procenta, tepla a teplé vody o 1,9 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 3,7 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 10,4 procenta a tržní o 0,8 procenta.

Největší vliv na meziroční růst cen měly ceny potravin a nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny chleba byly vyšší o 18,8 procenta, běžného pečiva o 28,9 procenta, mouky o 13,6 procenta, mléka o 8,2 procenta, jedlých olejů o 13,7 procenta, cukru o 35 procent, kakaa o 19 procent, kávy o 30,5 procenta. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 12 procent. Ceny léků a jejich doplatků se zvýšily o 3,4 procenta.

Na snižování meziročního růstu nejvíce působily ceny rekreace a kultury především vlivem poklesu cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 11,1 procenta. Pokračoval meziroční pokles cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost (o 4,3 %). Nižší než loni byly ceny odívání a obuvi v důsledku poklesu cen oděvů o 1,5 procenta. Ceny mobilních telefonů klesly o 8,8 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,3 procenta a ceny služeb o 1,3 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 102,8 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v listopadu 1,9 procenta.

Srovnání s EU

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v říjnu stejně jako v září 3,3 procenta. Nejvíce vzrostly ceny ve Velké Británii (o 5,0 %) a nejméně ve Švédsku (o 1,1 %). V Německu byl růst cen v říjnu stejný jako v září, tj. 2,9 procenta. Na Slovensku zrychlil růst HICP v říjnu na 4,6 procenta (ze 4,4 % v září). Podle předběžných výpočtů vzrostl v listopadu 2011 HICP v ČR meziměsíčně o 0,4 procenta a meziročně o 2,9 procenta (v říjnu o 2,6 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za listopad 2011 je podle Eurostatu 3,0 procenta.

-Filip Sušanka | MED | NP

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články