Ceny stoupnou letos na podzim, rozhodla koalice. Penzijní reforma zvýší DPH

2. 3. 2011 – 17:08 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny stoupnou letos na podzim, rozhodla koalice. Penzijní reforma zvýší DPH
Penzijní reforma nabídne nové možnosti lidem, kteří chtějí spořit sobě, nebo přispívat rodičům, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Představitelé vládních koaličních stran ve formátu K9 se ve středu dohodli na penzijní reformě a na zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) už letos na podzim. Po skončení jednání o tom novináře informovali předsedové koaličních stran.

"Na jednání K9 byla potvrzena dohoda z porady ekonomických ministrů, čímž jsme tuto dohodu posvětili i v politické rovině," řekl premiér Petr Nečas (ODS). Poslední jednání ekonomických ministrů se týkala především penzijní reformy.

Právě jednání v tomto formátu přinesla dohodu o dobrovolném vyvedení tří procentních bodů ze sazby pojistného do soukromého penzijního fondu, možnost zaslání dalšího procentního bodu na účet rodičů poplatníka či sjednocení DPH na 20 procentech, což by mělo náklady penzijní reformy částečně uhradit.

Záměr na sjednocení sazeb DPH od počátku prvního kvartálu letošního roku se probral podle slov šéfu koaličních stran "s kladným výsledkem". "Takto získané peníze se neutratí, ale budou převedené do státních finančních aktiv a použité na penzijní reformu," uvedl premiér.

 

TIP: Kalousek: Čtyřčlenné rodině se dvěma dětmi se zvýší náklady měsíčně o 500 korun

 

"Každá vláda má omezené funkční období, a proto je nutné, aby reformy byly udělané včas," řekl předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Řada věcí bude nepříjemná, to je jasné, ale všechny strany jsou připraveny v tomto úsilí pokračovat," dodal.

Ministr vnitra Radek John (VV) potvrdil, že se debata točila i kolem položek, které budou ponechané ve snížené sazbě DPH, ale že nikdo nezpochybňuje původní dohodu, která říká, že v této sazbě budou ponechané základní potraviny a potraviny pro některé diety. Názor ODS a TOP se nezměnil a obě strany by preferovaly jednotnou sazbu DPH bez výjimek.

Prezident Hospodářské komory ČR (HKČR) Petr Kužel soudí, že je ještě prostor k jednání o snížení základní sazby DPH z 20 procent. "Hospodářská komora nerozporuje termín zvýšení DPH, rozporujeme však její výši. O té dnes nepadlo ani slovo. Čekáme proto na diskuzi s premiérem Nečasem, kde budeme prosazovat schválení základní sazby DPH ve výši 17 procent. Uvidíme také, jak se k tomu postaví jednotliví poslanci," reagoval na výsledky jednání Kužel. Agentuře Mediafax ještě dodal, že HKČR podporuje zahájení důchodové reformy a s tím související změnu daňové sazby.

Předsedové stran se také shodli, že další jednání K9 se bude konat v průběhu příštího týdne a tématem bude reforma zdravotnictví. "Předpokládám, že již na toto jednání strany přinesou své vlastní návrhy na řešení této problematiky," poznamenal Radek John. Přesný termín jednání dosud není znám.

-Jiří Táborský | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články