Ceny zimních pneumatik letos zdraží zhruba o deset procent

23. 9. 2011 – 13:22 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny zimních pneumatik letos zdraží zhruba o deset procent
Výrobci se shodují, že v letošním roce dojde ke zvyšování cen zimních pneumatik zhruba o desetinu oproti roku 2010, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cena zimních pneumatik letos poroste, očekává se zdražení kolem deseti procent oproti loňskému roku, důvodem zdražování je dlouhodobý nárůst cen energie a surovin, což navyšuje náklady na výrobu pneumatik. Vyplývá to z aktuálních informací výrobců a prodejců pneumatik na tuzemském trhu.

Výrobci pneumatik připravují pro letošní zimní sezonu změnu ceníků a zdražení zboží. Čeští zákazníci si tak proto připlatí u všech typů zimních pneumatik, a to bez rozdílu značky či rozměrů pneu. Jedná se přitom už o druhou vlnu zdražení. Ceny zimních pneumatik stoupaly už v loňském roce, kdy došlo k nárůstu zhruba o pět procent.

"Při porovnání ceníků pneumatik z loňského a letošního roku je možné registrovat navýšení cen o deset procent, a to v závislosti na značce. Zdražování se projevuje téměř u všech výrobců pneumatik," sdělil ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

"Ke zdražení pneumatik dochází plošně. Rozdíly v navyšování cen budou patrné pouze v závislosti na kategoriích pneu. Je možné očekávat odlišné zdražení například u osobních či off road pneumatik," doplnil Zdeněk Vacl ze společnosti Pirelli.

Výrobci se shodují, že v letošním roce dojde ke zvyšování cen zimních pneumatik zhruba o desetinu oproti roku 2010. "Od počátku listopadu plánujeme zdražení zimních pneumatik oproti stávajícímu ceníku o tři procenta, což znamená desetiprocentní navýšení cen oproti loňsku," uvedl Jaroslav Třetina, marketingový specialista společnosti Bridgestone ČR. "Připravujeme celoplošné zdražování zimních pneumatik, a to zhruba o 13 procent oproti zimní sezóně 2010," dodal Boris Tománek, marketingový manažer výrobce pneumatik Goodyear.

Důvodem plánovaného zdražování zimních pneumatik je dlouhodobé zvyšování nákladů na výrobu. Výrobci se totiž ocitají pod tlakem vyšších cen energií i surovin, což je nutí ke změně aktuálních ceníků. Například hodnota ropy Brent, která je klíčovou surovinou pro výrobu pneumatik, letos meziročně narostla o více než 50 procent. Oproti roku 2009 se cena ropy dokonce zdvojnásobila.

"Náklady na výrobu pneumatik ovlivňuje především cena kaučuku a ropy, hodnota obou komodit přitom v uplynulém roce výrazně rostla. Například cena kaučuku v jenech za rok narostla zhruba o 25 procent. Navíc je třeba připočíst navýšení v důsledku převodu na jiné měny. Gumárenské podniky proto byly nuceny ke zdražení svého zboží, aby nedosahovaly nízké ziskové marže," vysvětlil Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum, která obchoduje s cennými papíry.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články