Češi jsou nejtlustší národ v Evropě

14. 7. 2013 – 21:12 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi jsou nejtlustší národ v Evropě
Ve světovém měřítku nás ale převálcovala konkurence. Pro mnohé je možná překvapivé, že krále hamburgerů sesadili z trůnu Mexičané. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

"Alespoň v něčem jsme první," okomentuje možná mnoho Čechů průzkum OSN. Vyšli jsme z něj totiž jako absolutně nejtlustší národ v Evropě. Celých 28,7 procent dospělých lidí je obézních!

OSN zveřejnila zprávu o stavu potravinářství a zemědělství. Součástí jsou i dva žebříčky obezity - světový a evropský. Ten evropský ovládli Češi! Až 28,7 procent dospělých obyvatel trpí obezitou. A jací rodiče, takové děti. Podle mezinárodních studií každému pátému školákovi v Česku hrozí obezita. Navíc tlouštíků rapidně přibývá. Zatímco v roce 1995 u nás bylo obézních dětí pět procent, teď jich je čtyřikrát víc.

Na druhém místě skončili Slovinci a bronzovou medaili za špeky si vysloužili Malťané. Naši slovenští sousedé se umístili na devátém místě. Naopak nejštíhlejší v Evropě jsou Švýcaři, Francouzi a Holanďané.

Ve světovém měřítku nás ale převálcovala konkurence. Pro mnohé je možná překvapivé, že krále hamburgerů sesadili z trůnu Mexičané. Neskutečných 70 procent obyvatel má nadváhu a 32,8 procent je obézních! Mohou za to stále dostupnější slazené nápoje a rychlé občerstvení, které se také rychle proměňuje na nežádoucí kila. Maxičané mají navíc často sedavá zaměstnání a u počítače přikusují tučné tacos nebo quesadillas. Absurdní navíc je, že chudé společenské vrstvy se potýkají s hladem.

Spojené státy s 31,8 procenty skončily jako druhé. Nejpodivnější asi je, že na třetím místě se umístila občanskou válkou zmítaná Sýrie. Celkem 31,6 obyvatel je zde obézních. Ve porovnání se světem jsme skončili desátí. Před námi skončilo Chile (29,1%) a na paty nám šlape Libanon (28,2%), informoval Čas.sk s odvoláním na OSN.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články