Češi letos ušetří více. Mají úspory na více dní bez práce

27. 5. 2012 – 22:12 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi letos ušetří více. Mají úspory na více dní bez práce
Co se týče potenciálu vytváření finanční rezervy, jsou na tom opět nejlépe domácnosti vysokoškoláků, kde jsou schopni odkládat stranou téměř třetinu příjmů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úspory českých domácností se během prvního čtvrtletí letošního roku zvýšily, průměrná domácnost by v případě ztráty veškerých příjmů vydržela po dobu dvou měsíců a osmnácti dnů, což je o devět dnů více než koncem loňského roku.

V případě, že by průměrná česká domácnost přišla o veškeré příjmy, byla by schopna financovat své základní výdaje a potřeby po dobu dvou měsíců a osmnácti dnů. To je o devět dnů více (+6 %), než jak tomu bylo v prosinci 2011.

TIP: Nabídky Práce

Výzkum dále ukázal, že běžná domácnost si může dovolit spořit až čtvrtinu svých příjmů. Finanční rezervy, které mají Češi aktuálně naspořené, plánují využít nejčastěji na zaplacení dovolené, nákup dražšího zboží a splacení dluhů.

„Nárůst úspor domácností v prvním čtvrtletí lze vysvětlit sezonním chováním, ke konci roku výdaje rodin stoupají v souvislosti s Vánocemi. V průběhu prvního čtvrtletí se úspory domácností v průměru naopak zvýšily, a to například i díky bonusům a odměnám vypláceným v řadě společností,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank.

Šetření také ukázalo, že nejdéle by ze svých úspor financovali své výdaje vysokoškoláci, kterým by naspořené peníze pokryly v průměru čtyři měsíce a šest dní. Oproti tomu spoluobčanům se základním vzděláním by rezervy nevystačily ani na dva měsíce

Podle průzkumu převyšují příjmy českých domácností za prvním čtvrtletí letošního roku jejich výdaje v průměru o 25 procent. „Pokud by domácnosti chtěly, dokázaly by odkládat a spořit až čtvrtinu svého platu. Příjmy nejvíce převyšují pravidelné výdaje u domácností z menších měst. Důvodem jsou nižší životní náklady,“ doplňuje Vaníček.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články