Češi mají zainvestováno ve fondech rekordní objem peněz

16. 5. 2016 – 8:51 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Češi mají zainvestováno ve fondech rekordní objem peněz
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Podle poslední tiskové zprávy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) se fondovému trhu daří. K 31.3.2016 bylo ve fondech kolektivního investování zainvestováno 387,96 mld. Kč. Je to nejvyšší objem peněz, jaký kdy ve fondech měli české domácnosti a instituce uloženy.

 

Objem majetku roste ve fondech dlouhodobě. Na růst objemu má vliv zhodnocování aktiv fondu, ale zejména přítok nových peněz. Ať už to jsou rozběhnuté historické pravidelné investice nebo noví klienti s novými jednorázovými či pravidelnými investicemi. 

Růstový trend je potvrzením toho, že občané vnímají tento produkt pozitivně. Zvlášť v dnešní době, kdy je složité najít produkt, který přináší rozumné zhodnocení s rozumným rizikem.

Patrný je tento trend i v naší produktové nabídce. Investicím patří ve Swiss Life přední místo, z pohledu počtu sjednaných smluv i z pohledu celkové produkce.

Z pohledu celkového trhu jsou dlouhodobě nejoblíbenějšími typy fondů fondy dluhopisové a smíšené.

Zarážející je relativně malý podíl akciových fondů. Z našich zkušeností přitom víme, že většina investičních cílů našich klientů leží ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Pro ten jsou přitom nejvhodnější právě akciové fondy. Je zřejmé, že obavy klientů z investování jsou spojeny zejména s investováním do akcií.

Zdroje:
Swiss Life Select, AKAT

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články