Češi nejčastěji zneužívají příspěvky na bydlení a živobytí

16. 6. 2015 – 0:28 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi nejčastěji zneužívají příspěvky na bydlení a živobytí
Češi nejčastěji zneužívají příspěvky a doplatky na bydlení a příspěvky na živobytí. Zaměstnanci Úřadu práce se také setkávají se zneužíváním příspěvků na péči, na zvláštní pomůcku, mobilitu nebo dávek mimořádné okamžité pomoci. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zaměstnancům Úřadu práce se v průběhu loňského roku podařilo odhalit téměř 9 370 případů, kdy někdo neoprávněně pobíral sociální dávky. V roce 2013 přitom odhalili 7 950 případů. V roce 2014 stáli český sociální systém tito nepoctivci 65 milionů korun. Jaké příklady zneužití dávek ÚP odhalil a co za to pachalům hrozí?

Češi nejčastěji zneužívají příspěvky a doplatky na bydlení a příspěvky na živobytí. Zaměstnanci Úřadu práce se také setkávají se zneužíváním příspěvků na péči, na zvláštní pomůcku, mobilitu nebo dávek mimořádné okamžité pomoci. Ale Češi jsou národem vynalézavým a zvládnou neoprávněně pobírat také třeba rodičovské příspěvky, podporu v nezaměstnanosti nebo příspěvek na rekvalifikaci.

Úřad práce se snaží si na nepoctivce posvítit. Aktivně spolupracuje se státními zastupitelstvími, policií a obcemi. Pokud má podezření na neoprávněné pobírání dávek kupříkladu na základě padělání nájemních smluv, ihned se obrací na policii. A naopak, pokud policie podezřívá příjemce dávek, že má nějaký příjem, ohlásí to Úřadu práce.

Nepoctivci se nestydí kupříkladu brát peníze určené na pomoc zemřelým příbuzným. Kupříkladu manžel ženy, která pobírala příspěvek na péči, zatajil ÚP její úmrtí a vyinkasoval dalších 400 000 korun. Ale úředníci na jeho podvod přišli a soud muže odsoudil k podmínečnému trestu. V případě jiné ženy, která pobírala příspěvek na péči a zemřela, přinutila její příbuzné k vrácení peněz hrozba žalobou.

Ačkoliv si za půl roku vydělala sběrem šrotu 75 000, tedy měsíčně o třetinu více, než kolik musí vystačit těm, kteří pracují za minimální mzdu, nestyděla se jedna klientka pobírat příspěvek na živobytí. Podle všeho navíc získaný na základě padělané nájemní smlouvy, protože kromě neoznámení příjmů a zatajení skutečného počtu společně posuzovaných osob ji soud odsoudil i za padělání dokladů o úhradách za bydlení.

Podmínečným trestem skončil i případ další ženy, která pobírala příspěvek na bydlení a příspěvek na živobytí na základě falešné nájemní smlouvy. Peníze musela vrátit a ještě jí soud udělil podmínečný trest.

Další klientka požádala o dávku mimořádné okamžité pomoci na základě tvrzení, že byla o předchozí dávky okradena, když upadla do bezvědomí. Dokonce kvůli tomu podala i trestní oznámení. Ale policie informovala ÚP o tom, že si žena vše vymyslela a podvodnice musela dávky vrátit.

Že zneužívání dávek nemusí končit jen ostudou a podmínečným trestem dokládá příklad muže, který za zneužívání příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení dostal nepodmínečný trest 20 měsíců odnětí svobody. Doplatek na bydlení pobíral i navzdory tomu, že vlastnil nemovitost a několik aut. Stát připravil o 120 tisíc korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články