Češi nevěří policii ani soudům

2. 7. 2009 – 19:48 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi nevěří policii ani soudům
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Názory veřejnosti na policii, práci našich soudů a na míru korupce v naší zemi a boj proti ní se nemění a jsou poměrně skeptické. Necelá polovina lidí (45 %) důvěřuje policii, ještě méně osob (28 %) uznává práci soudů. Dvě třetiny lidí jsou přesvědčeny o tom, že míra korupce našich politiků a státních úředníků je vyšší než v západní Evropě a tři čtvrtiny občanů (76 %) mají za to, že v boji proti korupci nebylo u nás dosaženo žádného pokroku. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.


V letošním červnovém výzkumu jsme se zaměřili na několik témat, které sledujeme dlouhodobě. Jedná se o důvěru v dnešní policii, hodnocení práce soudů a problematiku korupce.

Důvěra občanů v policii je ve výzkumech pravidelně monitorována od konce roku 1994. Poslední šetření ukazuje, že dnešní policii důvěřuje bezmála polovina občanů (45 %), téměř pětina lidí (17 %) na druhou stranu této instituci vyjádřila absolutní nedůvěru. Podíl lidí, kteří si zachovávají nedůvěřivý vztah k policii, je od roku 2004 trvale vyšší než podíl občanů, kteří mají k této instituci kladný vztah.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články