Češi stále více investují. Opouštějí neefektivní odkládání peněz

2. 12. 2015 – 17:37 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Češi stále více investují. Opouštějí neefektivní odkládání peněz
zdroj: freeimages.com

Podle nedávno vydané zprávy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) mají Češi zainvestováno 367 miliard Kč v podílových fondech, resp. ve fondech kolektivního investování. Spolu s objemem roste i počet nových investorů. Obliba tohoto typu investování viditelně roste a fondovým investorem je už dnes každý sedmý Čech.

Čím je to způsobeno? Vysvětlení se nabízí hned několik. Určitou roli bude určitě hrát rostoucí finanční gramotnost českých domácností. To, že je potřeba se o peníze starat, úspory zhodnocovat a rezervy aktivně vytvářet, dnes tuší téměř každý. Ne každý je však schopen toto vše efektivně zrealizovat.

Fondům nahrává fakt, že umí využít všech možností, které nabízí globální kapitálový trh, a přitom zůstávají jednoduchými, transparentními, snadno pochopitelnými a relativně lacinými instrumenty. Další příčinou rostoucího počtu investorů je vysoká míra penetrace fondů na trhu. Vlastní podílové fondy nabízí všechny velké banky a nebojí se je aktivně nabízet na přepážkách svým klientům. A to nezmiňujeme nezávislé platformy, které nabízí fondy více investičních správců. Nezanedbatelný vliv má také historická výkonnost. Akciové i dluhopisové trhy mají za sebou několik velmi úspěšných let a fondy tam mohou prezentovat slibné historické zhodnocení.

Spolu s rostoucí popularitou však přichází i některé problémy. Tím největším je hrozba chybného výběru fondu například vzhledem k požadované rizikovosti. Investiční řešení by mělo dbát na zásadu kvalitní diversifikace, a sestavení vhodného portfolia fondů tak nemusí být úplně triviální záležitostí. V praxi jen velmi málokdy investoři řeší nastavení investičního portfolia sami, častěji se spoléhají na své bankéře nebo finanční poradce.

Pokud bankéři nebo poradci chybí potřebná odbornost, může to vést k chybnému výběru produktů a nepříjemným překvapením. Zde je jedinou radou pečlivý výběr toho správného profesionála, který má prokazatelné kvality pro správu našich osobních financí.

Spíše je potřeba se dívat na průměrné výnosy za delší časové období a nespoléhat se na vývoj v posledních pár letech. Zejména při krátkých časových horizontech (do deseti let) je potřeba volit konzervativnější řešení a přizpůsobit tomu i očekávaný výnos takové investice.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články