České firmy častěji utíkají do daňových rájů. Vadí nestabilita i vysoké daně

6. 12. 2012 – 21:51 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

České firmy častěji utíkají do daňových rájů. Vadí nestabilita i vysoké daně
Daňovou optimalizaci využívají firmy napříč obory. Vedou ty, které podnikají ve sféře mezinárodního obchodu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Počet českých společností se sídly v takzvaných daňových rájích se dále zvyšuje, během třetího kvartálu vzrostl meziročně o 15 procent. Firmy tak činí především kvůli lepší ochraně investic, anonymitě akcionářů a nižším daňovým odvodům, uvedla ve čtvrtek společnost Companies and Companies.

České podnikatelské prostředí je podle Ivana Hruškoviče, analytika Companies and Companies, pro podnikání čím dál méně příznivé i přes řadu legislativních opatření. Současný stav vyplývá i z nedávno zveřejněné studie Světové banky s názvem Doing Business Report 2013, která hodnotí podmínky pro podnikání ve 185 zemích světa. Ačkoli si Česko pohoršilo jen o jednu pozici, umístilo se až na 65. příčce.

<%Anketa126%>

"I z tohoto důvodu neustále roste obliba o takzvané evropské akciové společnosti, neboli Societas Europaea (SE). "Podnikatelé si tak mohou zvolit v EU zemi, která jim nejlépe vyhovuje a zvolit sídlo právě v této zemi," vysvětlil jednu z možných výhod Hruškovič

Podle statistik se jen za tři čtvrtě letošního roku zvýšil počet společností, které jsou ovládané z některého z daňových rájů, o 337. Z takto označovaných zemí je celkově řízeno 12 474 českých firem.

Zahraniční mateřské společnosti pocházejí v nejpočetnějších případech z USA (122), Kypru (114) a Seychel (69). Firmy, které mají sídla v USA či Seychelách využívají možnosti držet majetek anonymně, Kypr zase nabízí nízké zdanění. Mezi hlavní důvody, proč podnikatelé volí založení společnosti na Kypru, patří především daňové odvody. "Kypr uzavřel velké množství smluv o zamezení dvojího zdanění. A tak nejsou příjmy kyperských společností ze zahraničí zatíženy žádnými, případně nízkými daněmi," uvedl Hruškovič.

Daňovou optimalizaci využívají firmy napříč obory. Vedou ty, které podnikají ve sféře mezinárodního obchodu, dále v poskytování poradenských služeb, elektronických služeb, reklamních služeb, zprostředkování.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články