Česko se stává nejdražší zemí Evropy

13. 9. 2018 – 13:40 | Naše peníze | red | Diskuze:

Česko se stává nejdražší zemí Evropy
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Česká republika se podle ekonomů stává jednou z nejdražších zemí Evropy. Alespoň pro jeho obyvatele. Za české platy si koupíme mnohem méně věcí než lidé v okolních státech. Máme dražší například byty, elektřinu, vodu nebo jídlo. Odborníci navíc očekávají, že situace se bude zhoršovat.

Jídlo je jednou z věcí, za které platíme nejvíc. Například máslo. U nás, ale i v Německu nyní stojí kolem padesáti korun. Jenže v České republice jsou daleko nižší výplaty. Průměrná hrubá mzda je necelých 32 tisíc.

Čech si z takového platu pořídí necelých 640 kostek másla. Oproti tomu například Němec, který v přepočtu bere přes 95 tisíc korun si jich může dovolit více než 1900. "Když poměříme, kolik tam zůstává lidem v peněžence poté, co zaplatí za potraviny, tak opravdu si tam lidé žijí lépe," řekl pro televizi Nova Lukáš Kovanda, ekonom.

Ekonomové tvrdí, že právě na cenách jídla v supermarketech vydělávají hlavně zahraniční investoři.

U bytů pak se metr čtvereční v novostavbách šplhá i na sto tisíc korun. Oproti tomu například v Maďarsku lidé zaplatí 23 tisíc korun. Lépe jsou na tom i v Polsku a na Slovensku.

Podle odborníků máme jedno z nejdražších bydlení kvůli nedostatku bytů. Například v hlavním městě jich aktuálně chybí až dvacet tisíc. "Bohužel i v příštích letech Češi budou čelit velmi vysokým cenám bydlení a co hůř, roste nejen cena bydlení, ale i nájemného," doplnil Lukáš Kovanda.

Za neomezené volání a esemesky lidé u nás zaplatí od pěti set padesáti korun výš. Pokud chtějí více dat, musí si ještě připlatit. Jinde lze neomezené tarify včetně internetu sehnat i za polovinu. "Češi se prodávají pod cenou, spokojí se s málem, takže dostatečně netlačí na to tak jako v západních zemích. To je jádro problému," dodal Lukáš Kovanda.

Oproti ostatním zemím Evropy se plácneme přes kapsu i v případě energií. Dokonce i ve Švédsku, které jinak patří k nejdražším zemím, zaplatí při zohlednění výše platů za elektřinu, vodu a plyn dvakrát méně než my.

Nezaměstnanost je nejnižší od roku 1997

O tom, že si v současné chvíli vede česká ekonomika naštěstí více než dobře, svědčí fakt, že zaměstnanost je nejvyšší od roku 1997. V srpnu byla nezaměstnanost na čísle 3,1%.

 Co je dobrou zprávou pro zaměstnance, je však horší pro jejich zaměstnavatele, kteří mají nedostatek pracovní síly a občas jsou kvůli tomu nuceni snižovat svá kritéria na uchazeče o zaměstnání, například nejvyšší dosažené vzdělání, odborná praxe apod.

Podle Úřadu práce nízké nezaměstnanosti napomáhá i fakt, že trh oživují i sezonní práce v lesnictví, stavebnictví nebo zemědělství.

A vyhlídky v nejbližších dnech také nejsou špatné, v měsíci září by měla nezaměstnanost stagnovat, popřípadě se ještě snížit.

Co se týče nezaměstnanosti v jednotlivých krajích České republiky, nejlépe jsou na tom kraje Jihočeský a Pardubický (2%), nejhůře pak v Ústeckém a Moravskoslezském. Nejvíce volných pracovních míst je samozřejmě v hlavním městě Praha.

Zdroje:
MED, czsú

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články