Česku hrozí miliardové ztráty kvůli zneužívání eurodotací

1. 8. 2012 – 20:58 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česku hrozí miliardové ztráty kvůli zneužívání eurodotací
V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsané smlouvy. Čerpání peněz je v současné době zastavené. Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Bývalý úředník dotačního úřadu ROP Severozápad Leo Steiner (KDU-ČSL) znovu upozornil na údajné zneužívání eurodotací krajskými úředníky. Steiner ve středu novinářům na tiskové konferenci v Ústí nad Labem řekl, že audit prováděný firmou Deloitte dokazuje pravdivost jeho tvrzení.

Steiner novinářům prezentoval výsledky auditu. Mimo jiné uvedl, že hodnocení projektu je netransparentní a že hodnocení jsou neobjektivní. „Po auditu reálně hrozí, že kraje mohou přijít o miliardové dotace,“ řekl Steiner.

Současný předseda regionální rady ROP Severozápad Vladimír Komínek uvedl, že na chyby měl Leo Steiner upozorňovat v době, kdy byl úředníkem úřadu. Nicméně připustil, že audit chyby skutečně prokázal. „Byly to ale chyby procedurálního charakteru, finanční chyby audit neodhalil,“ řekl Komínek.

Komínek vysvětlil, že systém hodnocení projektů je nastavený a schválený ministerstvy i evropskou komisí už osm let a pokud se nyní prokázalo, že je to špatně, musí se přepracovat.

„My už na tom pracujeme po dohodě s ministerstvy, není to záležitost na týden, myslím, že nový systém by mohl fungovat v příštím roce. Musí nejprve projít složitým schvalovacím procesem,“ upozornil Komínek.

To, že se o dotační úřad dlouhodobě zajímá policie, která zadržela čtyři jeho pracovníky a že jeho bývalého ředitele Petra Kušnierze v červenci poslal soud do vězení na sedm a půl roku za korupci, považuje Komínek za správné. Tvrdí však, že jde o selhání jedinců.

Steiner už počátkem července podal trestní oznámení na výbor regionální rady ROP Severozápad. „Konkrétně na hejtmanku Vaňhovou, na dřívějšího hejtmana Šulce, na karlovarského hejtmana a další lidi,“ řekl Mediafaxu Steiner.

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková řekla, že v současné době nebude hejtmanka na výroky Lea Steinera reagovat, sama na něj podala trestní oznámení za to, že ji křivě obviňuje bez dostatečných důkazů.

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsané smlouvy. Čerpání peněz je v současné době zastavené. Dotační úřad kontrolovali evropští úředníci, výsledky zatím nejsou známé.

Steiner chtěl v nadcházejících krajských volbách kandidovat za hnutí PRO kraj. Své rozhodnutí ale změnil s odůvodněním, že jeho kritika krajských úředníků mohla být považovaná za předvolební boj.

Alice Klaubenschalková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články