Česku vládnou dva muži, oba mají nárok na plat, ochranku i služební limuzínu

1. 7. 2010 – 6:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česku vládnou dva muži, oba mají nárok na plat, ochranku i služební limuzínu
Nečas ochranku nechce, podle zákona ji mít musí, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Václav Klaus v pondělí jmenoval premiérem lídra ODS Petra Nečase, s odcházejícím Janem Fischerem tak má Česká republika dva předsedy vlády.

Ti mají oba právo na stejné výhody, tedy na premiérský plat, ochranku či služební auto.

Plat předsedy vlády činil 164 900 hrubého a 21 100 korun náhrad. Po loňském čtyřprocentním snížení platů ústavních činitelů, které si schválil parlament, se premiérská mzda snížila na 158 400 hrubého. Na tuto částku teď mají právo oba státníci, nově jmenovaný premiér Petr Nečas i předseda vlády v demisi Jan Fischer. Právě odstupující úřednická vláda bude zemi spravovat do doby, než Klaus jmenuje nový kabinet.

Boj o kompetence by podle odborníků neměl nastat, praxe je taková, že důležitá rozhodnutí bude nadále činit Fischerova vláda, zatímco Petr Nečas se bude plně soustředit na sestavování nového kabinetu.

Oba premiéři mají nárok i na další výsady, těmi jsou například služební automobil či ochranka. Tu automaticky získává předseda vlády, na další příslušníky rodiny se ochrana vztahuje jen v případě ohrožení. V případě premiéra Fischer měl ochranku nejprve jeho syn Jan a později i manželka premiéra. Členové rodiny byli na internetu napadáni kvůli své židovské víře.. Na ochranku a služební automobil má Fischer nárok ještě tři měsíce po skončení funkce.

Oba premiéři mají také právo bydlet v Kramářově vile, Jan Fischer ale žije ve svém panelákovém bytě na pražském Barrandově. Petr Nečas v pondělí potvrdil, že ani on nevyužije možnosti přestěhovat se do Kramářovy vily.

Česká republika ve své historii zažila dvojí premiérství již několikrát, nejde tedy o nic nového. Na přelomu let 1997 a 1998 zastávali post premiéra odstupující Václav Klaus a předseda takzvané přechodné vlády Josef Tošovský. V roce 2004 spolu vládli několik dní spolustraníci Stanislav Gross a odstupující premiér Vladimír Špidla (oba ČSSD). Po sněmovních volbách v roce 2006 zase sestavoval vládu předseda ODS Mirek Topolánek, republiku však dočasně vedl končící kabinet Jiřího Paroubka.

 

<%Anketa161%>

 

Nečas ochranku nechce, podle zákona ji mít musí

 

Nově jmenovaný předseda vlády Petr Nečas policejní ochranu sice odmítá, zřejmě ji bude muset strpět. Ochranu premiérovi nařizuje zákon o policii, který může změnit pouze vláda, sdělila Mediafaxu v pondělí mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová.

Policie byla o rozhodnutí Nečase informována, ale stále neví, jak se v jeho případě zachová, přiznala Benediktová. "Ochranu ústavních činitelů nám nařizuje zákon o policii, navíc konkretizován nařízením vlády," poznamenala s tím, že odpověď na otázku, zda lze policejní ochranu odmítnout, nyní řeší prezidium s Útvarem pro ochranu ústavních činitelů.

Teoreticky by podle Benediktové bylo možné ochranu neposkytnout, musela by s tím ale zřejmě výslovně souhlasit vláda. "Je to její nařízení," dodala mluvčí.

Její slova podporuje i zmiňovaný zákon o policii číslo 273 z roku 2008. Tam je totiž v paragrafu 49, hlavě VIII jasně definováno, že policie zajišťuje v rámci plnění svých úkolů bezpečnost ústavního činitele České republiky, stanoví-li tak vláda.

Nový předseda vlády Petr Nečas přišel se svým převratným rozhodnutím odmítnout ochranu u svého jmenování. "Považuji je za plné profesionály, ale pokud se nevyskytne žádné reálné nebezpečí, tak ochranky využívat nebudu," řekl Nečas. Přiznal, že se s rodinou nechce stěhovat ani do Kramářovy vily, sídla českých premiérů, a nebude jezdit vozy značky Audi. "Jako český premiér budu jezdit českými auty," dodal.

-Filip Nachtmann, Karolína Brožová, Mediafax

Kam dál?

- Nejlepší premiér je Jan Fischer, nejhorší Stanislav Gross, koho vyberete vy?

- Premiér Jan Fischer bude viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj

- Fischer: Největší úspěch mé vlády je v tom, že lidé začali vnímat zadlužení Česka

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články