Cesta k hypotéce bude ještě trnitější

19. 4. 2018 – 0:00 | Hypotéky | red | Diskuze:

Cesta k hypotéce bude ještě trnitější
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Jestli vám do teď přišlo získání hypotečního úvěru těžké, tak vězte, že bude hůř. Banky podle České národní banky (ČNB) ještě poskytování těchto úvěrů zpřísní. Hypotéky zdražují, ceny bytů rostou a sítem bank při poskytování hypoték už rozhodně neprojde každý.

Podle aktuálních výsledků šetření ČNB banky v prvním čtvrtletí poskytování hypoték zpřísnili. Nadále se poskytování hypoték ještě přiostří. Banky ve druhém čtvrtletí 2018 očekávají další zpřísnění úvěrových podmínek u úvěrů domácnostem. Úvěry nefinančním podnikům by se nadále zásadněji měnit neměly.

ČNB ve svém šetření uvádí, že pokračující zpřísňování úvěrových standardů u úvěrů domácnostem bylo ovlivněno hlavně dokončováním implementace makroobezřetnostních opatření vydaných ČNB a u úvěrů na bydlení rovněž zvýšením nákladů financování bank.

Spolu s úvěrovými standardy se dále zpřísnily i celkové podmínky při schvalování úvěrů na bydlení v rozsahu 23 procent čistého tržního podílu, v jejich struktuře pak zejména požadavky na poměr LTV a splatnost úvěrů. Průměrné úrokové marže bank nadále klesaly u 27 procent bankovního trhu,“ uvedla ČNB ve svém šetření.

Hypotéky už tolik netáhnou

Po rekordních letech zájem o hypoteční úvěry klesá. Důvodem je nárůst cen rezidenčních nemovitostí a zvyšování úrokových sazeb, který rozhodně není u konce. Lidé na hypoteční úvěr kvůli doporučením ČNB nemají dost našetřeno a čím dál víc zájemců o hypotéku neprojde sítem bank. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex bylo v únoru sjednáno 7 446 hypotečních úvěrů, tedy nejméně za posledních sedm měsíců, kdy byl drobný pokles v počtu hypoték. Opomeneme-li tento drobný výkyv, byl nižší počet hypoték naposledy v únoru roku 2015.

Podle vnímání bank poptávka domácností po úvěrech na bydlení se ve druhém čtvrtletí 2018 zásadněji nezmění a u spotřebitelských úvěrů poroste u relativně malé části bankovního trhu. Poptávka nefinančních podniků po úvěrech se zvýší v obdobném rozsahu jako na počátku toho roku.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články