Čeští drobní investoři letos vydělávají

16. 7. 2019 – 6:50 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Čeští drobní investoři letos vydělávají
Graf vývoje CII750 | zdroj: www.cii750.cz

Dobrou zprávou je, že investicím se daří. I přes slabší druhé čtvrtletí, je průměrný český investor od začátku roku v zisku přes 7 %. Vydělaly jak akciové, tak dluhopisové investiční fondy. Vyplývá to z Indexu Českého Investora CII750, společnosti Swiss Life Select a Thomson Reuters.

Druhé čtvrtletí bylo pro českého fondového investora znovu úspěšné. V průměru vydělal 0,4 %, a přestože se tento zisk nedá poměřit s předchozím čtvrtletím, rok 2019 se zatím řadí mezi ty investičně úspěšné.

Většina fondů v Indexu českého investora byla, podobně jako v prvním čtvrtletí, v zisku. Pouze čtyři fondy skončily v druhém čtvrtletí hůře, než ho začaly. Dařilo se většině investičních aktiv včetně zlata. Na své si tak přišli jak konzervativní, tak i dynamičtí čeští investoři. Trhům pomohly centrální banky v Evropě i v USA, negativní vliv na výnosy měla naopak politika amerického prezidenta vůči Číně.

"I když se právě kolísání trhu začínající investoři bojí, je to výhoda pro pravidelné investování. Důležité je mít správně nastaven investiční horizont a určitě je výhodou, pokud si je někdo ochoten na odkup počkat několik týdnů až měsíců. Tím se dá ještě více maximalizovat zisk" uvádí ke zprávě Martin Slapnička, člen vedení Swiss Life v ČR.

Graf: Vývoj Indexu českého investora (CII750) od začátku indexu

original

Zdroj: CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters

„Pro investice je souhra současných tržních a ekonomických událostí příznivá. Globální napětí a slábnoucí inflace znamená změnu přístupu centrálních bankéřů, kteří jsou nyní dokonce ochotní uvažovat o snižování úrokových sazeb. Hnací motor kapitálových trhů v prvním čtvrtletí letošního roku jim nadále pomáhá, a přestože ekonomický růst ochlazuje, kapitálové trhy si z toho nic nedělají,“ vysvětluje Michael Holec, hlavní analytik poradenské společnosti Swiss Life Select.

Zdroje:
Swiss Life Select, Thomson Reuters

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články