Cestovní kanceláře musí nově zveřejňovat ceny dovolených včetně poplatků

21. 11. 2009 – 15:21 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cestovní kanceláře musí nově zveřejňovat ceny dovolených včetně poplatků
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cestovní kanceláře musí nově uvádět u všech zájezdů konečnou cenu. Platí to i pro letecké zájezdy. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) se po mnohahodinovém jednání dohodla s Ministerstvem financí na přesném výkladu nového zákona, který platí od tohoto týdne. Nabídka zájezdů v České republice tak zažije největší změnu za posledních 20 let.


Všechny cestovní kanceláře v České republice musí bez výjimky nově vždy uvádět konečnou cenu zájezdu, tedy součet všech položek, které jsou součástí ceny zájezdu.

Čtěte také:

- First minute: cestovní kanceláře začaly hon na klienty letních dovolených, kolik ušetříte?
- Pojištění: Pojistit lze i hezké počasí na dovolené
- Tomio Okamura: cestovní kanceláře neuvádějí cenu zájezdu i s palivovým příplatkem v zájmu klienta


Klient tak bude vždy informován o celkové ceně zájezdu a nemusí tak složitě sčítat jednotlivé rozdělené položky. Platí to jak pro tištěné katalogy, tak pro internetovou nabídku. Do celkové ceny zájezdu musí cestovní kanceláře nově zahrnout všechny předpokládané a nevyhnutelné částky a složky zájezdu včetně palivových příplatků či letištní taxy.

Z celkové ceny zájezdu lze vyčlenit pouze položky, které nejsou nutnou součástí zájezdu jako například cestovní pojištění či víza.

V případě různých cen stejného zájezdu za různé kategorie klientů (dospělí, děti, důchodci apod.) se uvede jako základ například celková cena zájezdu za běžnou dospělou osobu ve dvoulůžkovém pokoji a k tomu například výše slevy v případě dětí či seniorů.

V případě nestandartních zájezdů například do vzdálené exotiky, kdy se nelétá předem nasmlouvanými charterovými lety a není tak s velkým předstihem jasná přesná cena letenky na pravidelných linkách, má cestovní kancelář možnost uvést zvlášť celkovou cenu zájezdu a fakultativně předpokládanou celkovou cenu letenky, avšak vždy včetně všech poplatků a tax.

Jedinou přechodnou výjimku mají ty cestovní kanceláře, které již vytiskly katalogy pro příští rok před datem účinnosti tohoto zákona tzn. před 18.listopadem 2009. V žádném právním státě není totiž přípustná zpětná platnost zákona.

Kontrolu dodržování tohoto nového zákona mají na starosti místní Finanční ředitelství, dále krajské a obecní úřady. Za nedodržování tohoto zákona hrozí nově cestovním kancelářím pokuta až do výše 1 mil. Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články