Cestujících zůstanou bez ochrany proti úpadku letecké společnosti

18. 4. 2013 – 12:51 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cestujících zůstanou bez ochrany proti úpadku letecké společnosti
Evropská komise vydala sdělení Evropskému parlamentu a radě, ve kterém zdůvodnila své rozhodnutí s ohledem na údajně nesnadnou situaci v leteckém průmyslu, pro který by nová evropská legislativa znamenala příliš velkou zátěž., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rozhodnutím Evropské komise nebudou cestující, kteří si zakoupili samostatnou letenku, ani nadále chráněni v případě krachu letecké společnosti. Za posledních 10 let přitom jen v EU zkrachovalo více než 100 leteckých firem, které poškodily dva miliony cestujících, uvedla ve čtvrtek AČCKA.

"Evropská komise momentálně nepřistoupí k legislativní iniciativě, která by vedla k zavedení povinného mechanismu zajišťujícího ochranu cestujících se samostatnou letenkou v případě úpadku letecké společnosti," uvedl Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Dodal, že tím pádem stále přetrvává propastný rozdíl v úrovni ochrany spotřebitele v případě individuálních cest se samostatnou letenkou a v případě letecké přepravy v rámci zakoupeného zájezdu od cestovní kanceláře, kdy jsou cestující pod ochranou díky směrnici o zájezdech.

Evropská komise vydala sdělení Evropskému parlamentu a radě, ve kterém zdůvodnila své rozhodnutí s ohledem na údajně nesnadnou situaci v leteckém průmyslu, pro který by nová evropská legislativa znamenala příliš velkou zátěž.

"Evropská komise vidí další cestu a možnost zvýšené ochrany cestujících v důslednějším využití stávajících legislativních nástrojů, nikoliv v přijímání dalších norem," zakončila tisková mluvčí AČCKA Kateřina Petříčková.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články