Chcete koupit byt? Počkejte na zimu!

15. 8. 2015 – 15:05 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete koupit byt? Počkejte na zimu!
Koupě vlastního bytu je pro mnohé české domácnosti investicí na celý život. Češi se neradi stěhují, přestože by si tím mohli polepšit. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Byty se dobře prodávají na jaře, kdy jsou prosvětlené sluncem po chmurné oblačné zimě. Prodávají se ale také za vyšší ceny. I statistiky ukazují, že pro kupujícího je výhodnější počkat na zimu. Může pak pořídit vlastní byt se slevou.

Koupě vlastního bytu je pro mnohé české domácnosti investicí na celý život. Češi se neradi stěhují, přestože by si tím mohli polepšit. Přesto při výběru domova rozhodují častěji emoce než racionální úvaha. A dopřát prim svým emocím nad racionalitou stojí peníze. Při pořízení bydlení se přitom nejedná o malé částky.

Rozhodujícím faktorem při koupě bytu se stává „pocit“, jaký z budoucího bydlení rodina má. Pocit zlepšuje řada faktorů (některým z nich může prodávající významně pomoci) – a jedním z nejvýznamnějších je denní světlo. Toho je nejvíce a je nejpříjemnější na jaře. A kromě rozpuštění posledního sněhu a zvýšení teploty vzduchu dokáže rozpustit pochybnosti kupujícího a zvýšit cenu.

Ceny bytů prošly v posledních letech bouřlivým vývojem. Až do roku 2007 stoupaly, aby se propadly po krachu banky Lehman Brother v následné finanční krizi a hospodářské recesi. Český statistický úřad (ČSÚ) začal sledovat skutečné ceny bytů až od roku 2008, přesto i na dostupných datech je patrný hluboký pokles. Kdo nakoupil na vrcholu, možná dnes, po osmi letech, prodá za stejnou (nominální) cenu.

Ceny starších bytů

Ceny starších bytů v Praze klesaly až do roku 2012. Pak se jejich pád zastavil a po krátkém váhání začaly opět růst. Přestože jsou již nad průměrnou hodnotou roku 2010, ke svým maximům mají ještě dlouhou cestu.

Graf 1: Vývoj realizovaných cen starších bytů (průměr roku 2010 = 100)

ceny-bytu-01

Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČSÚ

Mimo Prahu byla situace pro majitele bytů ještě tristnější. Pokles trval déle a průměrné hodnoty roku 2010 jsou ještě z dosahu. Navíc se začátkem roku 2015 opět vykázaly statistický pokles. Maxima leží daleko za horizontem chybějících dat, neboť u mimopražských bytů Český statistický úřad data sleduje až od 3. čtvrtletí 2009.

Ceny nových bytů

U novostaveb je situace jiná. ČSÚ stále z důvodu nedostatku novostaveb mimo Prahu sleduje pouze vývoj cen v hlavním městě. Cena novostaveb je přitom mnohem kolísavější než u starších bytů – neprodává se jich tolik a zpravidla záleží na konkrétních developerských projektech, které jsou v daném čtvrtletí v nabídce. A cena závisí především na lokalitě, kde se novostavba nachází.

Protože jsou (nové developerské projekty – pozn. red.) realizovány na lukrativnějších pozemcích než cenově dostupné velké projekty na okraji metropole, logicky je jejich prodejní cena vyšší a zvyšuje tak celkový průměr. Zjednodušeně lze říci, že lidé, kteří dříve uvažovali o nákupu nového bytu na okraji Prahy, si dnes mohou dovolit i bydlení v širším centru,” uvedl Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Graf 2: Vývoj realizované ceny novostaveb v Praze

ceny-bytu-02

Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČSÚ

Ceny novostaveb se odrazily ode dna v 1. čtvrtletí 2013 a od té doby vykazují rostoucí trend. Počátkem letošního roku se dotkly průměrné hodnoty z roku 2010 a na historická maxima nedosahují.

Inflace

Ceny bytů jsou Českým statistickým úřadem vydávány v nominálních veličinách a nezohledňují tak míru inflace. Ta přitom zcela mění veškerou výhodnost a nevýhodnost pořízení bytu. Od roku 2008 do roku 2014 dosahovala průměrná inflace 2,24 % a celkově tak z ceny bytu ohlodala dalších 16,78 %.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články