Chcete spořit ve II. pilíři na důchod? Přečtěte si jak to bude vypadat

22. 5. 2013 – 0:07 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete spořit ve II. pilíři na důchod? Přečtěte si jak to bude vypadat
Peníze z druhého pilíře si budete moci vybrat při vstupu do důchodu, vyplácet je ale bude životní pojišťovna, místo správy sociálního zabezpečení, která vyplácí státní důchody. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Druhý penzijní pilíř již nastartoval a vkročilo do něj i přes slova opozice, která slibuje jeho zrušení, již přes 30 tisíc lidí. Pokud o "životním" kroku přemýšlíte (z druhého pilíře se nedá vystoupit), měli byste si přečíst, jaké budete mít nové povinnosti při odvodech na důchodové pojištění. Řada lidí, má posledních několik týdnů na rozhodnutí, zda vstoupí, nebo nikoliv.

Druhý pilíř se vyznačuje tím, že místo abyste posílali na "erární"státní účet 28 procent své hrubé mzdy, dostane stát o tři procentní body méně. Další dva procentní body ale musíte přidat do druhého pilíře ze svého. Celkem si tak měsíčně uspoříte pět procent své mzdy měsíčně. Pokud ztratíte práci, nebo budete na rodičovské dovolené, nebudete muset do druhého pilíře přispívat.

TIP: Kritizovaný druhý pilíř se vyplatí mnoha státním zaměstnancům

Pokud jste zaměstnanci a nikoliv OSVČ, zaměstnavatelé na vás budou odvádět pouze 3,5 procenta z vyměřovacího základu na důchodové pojištění Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), nikoliv již 6,5 procenta jako doposud. Zbylé tři procentní body spolu s dvěma z vašeho platu odvede zaměstnavatel skrze finanční úřad na váš účet u penzijní společnosti. Jako zaměstnanec ale musíte co nejdříve oznámit svému zaměstnavateli, že jste vstoupili do druhého pilíře, spolu s datem, kdy se tak stalo.

Spočítejte si: Kalkulačka: Ministerstvo přiznává další pokles důchodů, až o tisíce korun měsíčně

OSVČ ve druhém pilíři bude odvádět 26,2 procenta povinného pojistného na důchodové pojištění zase na účet OSSZ (kdyby nebyla ve druhém pilíři, posílala by současných 29,2 procenta). Navíc ale bude muset poslat pět procent z vyměřovacího základu skrze finanční úřad na svůj účet u penzijní společnosti. Snížené pojistné se na OSSZ platí od dalšího kalendářního měsíce po tom, ve kterém začala účinkovat smlouva s penzijní společností.

Pokud jste ale začali pracovat jako OSVČ již před vstupem do druhého pilíře, musíte to také oznámit OSSZ - nejpozději v přehledech, které podáváte na konci roku, kdy jste do druhého pilíře vstoupili.

Lidem, kteří do nového pilíře vstoupili, se ale i sníží státní důchod. To ale neplatí pro výpočet invalidních nebo pozůstalostních (vdovských, vdoveckých nebo sirotčích), ty se budou počítat stejně, jako by lidé do druhého pilíře nešli.

Psali jsme: Při vstupu do II. pilíře vám klesne státní důchod, přiznalo ministerstvo

Peníze z druhého pilíře si budete moci vybrat při vstupu do důchodu, vyplácet je ale bude životní pojišťovna, místo správy sociálního zabezpečení, která vyplácí státní důchody.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články