Chcete studovat vysokou školu? Pospěšte si, bakalářské studium se omezí

15. 12. 2010 – 21:00 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete studovat vysokou školu? Pospěšte si, bakalářské studium se omezí
Peníze vysokým školám přinese také zápisné nebo školné, které je ve hře, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podíl studentů, kteří ukončí školu absolutoriem bakalář, nepřesáhne dvě třetiny, plánuje ministerstvo školství. Současné počty studentů tohoto cyklu jsou příliš vysoké, uvedl ve středu náměstek ministra pro výzkum školství Jan Koucký.

Ministerstvo plánuje v rámci rozpočtu vysokých škol také snížit počet studentů, kteří z bakalářského studia navazují na magisterské studium. "V současné době více než 80 procent bakalářů pokračuje v magisterském studiu, to je také přehnané" doplnil Koucký. Původní návrhy v rámci zavedení bakalářského studia počítaly právě s polovinou pokračujících studentů.

 

TIP: Bankovní účty pro studenty nemusí být levnější než klasické

 

V obou případech však ministerstvo jedná s vysokými školami o takzvaných limitech. "Školy si mohou přijmout více studentů, ale jako stát je nezaplatíme," vysvětlil Koucký.

Limity vzniknou na základě kvalitativních ukazatelů, podle kterých ministerstvo rozdělí peníze. "Není to tak, že řekneme všem školám, snižte to o deset procent, ale řekneme, že některá škola má dobré ukazatele a počty může zachovat nebo dokonce počty přijímaných navýšit," vysvětlil Koucký. Naopak na méně kvalitních školách půjdou počty přijímaných studentů drasticky dolů nebo se sloučí s jinými školami a v nejhorším případě zaniknou. Tím se podle Kouckého změní mapa vysokých škol

Mezi ukazatele kvality patří to, jak se absolventi uplatní na trhu práce nebo jak zpětně sami školu hodnotí. Ministerstvo se také zaměří na citovanost autorů z jednotlivých univerzit.

Peníze vysokým školám přinese také zápisné nebo školné, které je ve hře. Koucký ale tvrdí, že je v tomto případě důležité nastavit sociální program, který nevytlačí studenty ze sociálně slabších vrstev z vysokých škol.

"Odložené školné se možná zrodí až za tři roky. V tuto chvíli přemýšlíme o rychlejším programu, který například zavede poplatky a zároveň řeší sociální podporu jednoduchým způsobem. Zda takový návrh předložíme, ale závisí na politické dohodě," uvedl.

Rozpočet vysokých škol pro rok 2011 se navýšil o jednu miliardu korun. Peníze dostanou vysoké školy, přesto jim stále chybí zhruba miliarda korun. Tu chce ministerstvo školství pokrýt z evropských fondů.

-Denisa Šindlerová,MED

Kam dál?

- Kdy a za jakých podmínek musí studenti platit pojistné na sociální zabezpečení

- ČSSD prosazuje školy zdarma, sama však chystá placenou vysokou školu

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články