Chyby úředníků nás stojí miliony. A nic se neděje

25. 2. 2011 – 9:27 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chyby úředníků nás stojí miliony. A nic se neděje
Přešlapy státních úředníků nás vyšly za roky 2007-2009 na 120 milionů korun, Foto: Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Stát na chybách úředníků tratí desítky milionů korun ročně. Ačkoli by mohl po lidech, kteří chybným rozhodnutím způsobí škodu, peníze vymáhat, nedělá to, píší v pátečním vydání Lidové noviny.

Řeč statistických čísel je neúprosná: jen v letech 2007 až 2009 zaplatily krajské úřady a magistráty za chyby úředníků minimálně pět milionů korun. Přešlapy státních úředníků za stejné období vyšly ještě dráž - na 120 milionů. Zato vymoci zpět se podle expertů podařilo jen zlomek částky. "Odpovědnými osobami byla uhrazena jen jediná tisícikoruna," upozorňuje v Lidových novinách Pavel Černý z Ekologického právního servisu.

 

Čtěte také: Úředníci nejsou odpovědni za své chyby, to nahrává korupci

 

Změnu praxe měla přinést vládní protikorupční strategie. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) v ní sliboval, že najde účinné opatření, jak zalepit díry, jimiž tečou peníze z veřejných rozpočtů. Povinnost vymáhat náhradu za způsobené škody od viníků měl přikazovat přímo zákon. Jenže jeden z garantů tohoto bodu, ministerstvo vnitra, už pomalu couvá. V novele zákonů o územních samosprávných celcích autoři místo povinnosti vymáhat způsobenou škodu pouze doporučují vydat metodický pokyn. Ten upraví postup pro případ selhání úředníka, popisují Lidové noviny.

Odborníci specializující se na boj proti korupci takové doporučení kritizují s tím, že neřeší zásadní problém. Právník Daniel Weinhold loni stál v čele skupiny, která pro vládu vypracovala seznam doporučení, jak zatočit s korupcí. A větší odpovědnost úředníků byla mezi nimi. "Bohužel nevidím, že by v tomto směru byla vládou vyvíjena nějaká aktivita," řekl Lidovým novinám Weinhold.

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články