Cigarety a tabák podraží, vzroste spotřební daň

25. 10. 2012 – 14:24 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cigarety a tabák podraží, vzroste spotřební daň
Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Krabička cigaret v příštím roce podraží zhruba o dvě koruny, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou ve čtvrtek schválili senátoři.

Návrh zákona podpořili zákonodárci 51 hlasy, proti byl pouze jeden z přítomných a dvanáct senátorů se hlasování zdrželo.

"V roce 2013 by měla cena krabičky cigaret stoupnout zhruba o dvě koruny a v roce 2014 o další dvě koruny," vypočetl po projednání normy na vládě premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že státnímu rozpočtu má změna přinést 1,7 miliardy korun.

Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. U doutníků a cigarillos stoupne daňové zatížení během dvou let o pět haléřů na kus. Tabák ke kouření na spotřební dani zdraží z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

"Změna sazeb spotřební daně z cigaret je navržena tak, aby k 1. lednu 2014 bylo dosaženo minimálních sazeb spotřební daně stanovených (evropskou) směrnicí," vysvětlilo ministerstvo financí jako předkladatel normy.

Novela obsahuje také změny vyplývající ze zkušeností správce daně. Úprava dále navrhuje umožnit v určitých případech použití zajištění daně na úhradu nedoplatku na všech daních. "V novele je také jednoznačně vymezen vztah zajištění daně mezi zákonem o spotřebních daních a zajišťovacími instrumenty daňového řádu," uvedlo ministerstvo.

Pravomoci správce daně mají být nově upravené tak, aby odpovídaly daňovému řádu a zabránilo se duplicitám nebo případnému zúžení pravomocí správce daně.

U minerálních olejů norma zavádí vracení daně, pokud budou tyto oleje použité pro mineralogické nebo metalurgické procesy. Zpřesněné má být také vracení daně u takzvaných ostatních benzinů.

V oblasti tabákových výrobků má zákon umožnit, aby mohl odběratel požádat pověřený celní úřad o snížení úhrady hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru nebo o snížení zajištění hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru. Norma stanovuje podmínky a způsob, jakým může odběratel o takové snížení žádat, a také je stanovená výše snížení úhrady nebo zajištění.

Novela upravuje koncepci právní úpravy správních deliktů s cílem jejího zpřehlednění. Úprava rozděluje správní delikty na přestupky fyzických osob a správní delikty právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Materiál upravuje také zákon o Celní správě České republiky, a to v souvislosti s úpravou pravomoci kontrolovat poštovní zásilky a s některými dalšími dílčími úpravami technického charakteru.

Novela má začít účinkovat, až na vybraná ustanovení, od 1. ledna 2013. Nejdřív ji ale ještě musí podepsat prezident.

Tereza Veselá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články