Čína se stala druhou největší ekonomikou světa, vytlačila Japonsko

14. 2. 2011 – 8:34 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čína se stala druhou největší ekonomikou světa, vytlačila Japonsko
Pokud si Čína udrží současné tempo růstu, tak by z pohledu analytiků mohla během zhruba deseti let překonat , Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Japonsko již není druhou největší ekonomikou světa. Země neudržela tempo s rozvíjející se Čínou, a ta ji na druhém místě nahradila, píše v pondělí agentura AFP.

Japonské hospodářství zasáhl pokles vývozu a domácí poptávky, což se negativně projevilo na vývoji HDP. Ukázaly to statistické údaje za čtvrtý kvartál a za celý loňský rok

Japonská ekonomika rostla za rok 2010 o 3,9 procenta, ovšem s nominálním HDP 5.474 bilionů dolarů. Čína, která těžila z rozvoje zpracovatelského průmyslu, předstihla podle statistik Japonce nominálním HDP 5.879 bilionů dolarů.

Pokud si Čína udrží současné tempo růstu, tak by z pohledu analytiků mohla během zhruba deseti let překonat Spojené státy americké a stát se největší ekonomikou světa.

"Je realistické říci, že během deseti let bude velikost čínské ekonomiky zhruba stejná jako americké," domnívá se analytik Tom Miller ze společnosti GK Dragonomics.

Japonci se na druhém místě za USA drželi 42 let. Ačkoli Čína Japonsko přeskočila, podle údajů mezinárodního měnového fondu (MMF) zůstávají Japonci v přepočtu HDP na obyvatele stále desetkrát bohatší.

-Anna Francová, Simone Radacicova | MED

Kam dál?

- Čína kousek po kousku vykupuje státy, dělá je závislými

- Čína má pomoct Maďarsku financovat dluh

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články