Čínský magnát usiluje o koupi obrovského kusu Islandu

30. 8. 2011 – 16:24 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čínský magnát usiluje o koupi obrovského kusu Islandu
Podle časopisu Forbes patřila v roce 2010 Huang Nubovi 161. příčka v žebříčku nejbohatších lidí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čínský magnát Huang Nubo usiluje o koupi velké části islandské půdy, kde chce postavit ekoturistický projekt v hodnotě sto milionů dolarů (1,66 miliardy Kč). V úterý o tom informovala agentura AFP s odkazem na list Financial Times.

Realitní investor a bývalý vládní úředník již podepsal prozatímní dohodu na koupi 300 kilometrů čtverečních islandské půdy.

Podle časopisu Forbes patřila v roce 2010 Huang Nubovi 161. příčka v žebříčku nejbohatších lidí. Jeho majetek se odhaduje na 890 milionů dolarů (14,8 miliardy Kč).

Společnost Žongkun Group, kterou čínský magnát vlastní, provozuje v domovské Číně turistické rezorty. Mluvčí tohoto podniku odmítl agentuře AFP poskytnout detaily ohledně nákupu půdy.

Islandský tisk již v minulém týdnu napsal, že Huang uzavřel minulou středu dohodu s majiteli pozemků. Ještě musí ale dostat souhlas samotného Islandu i Číny.

Zemi silně zasáhla finanční a ekonomická krize. Jen v předloňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) propadl o 6,8 procenta. Díky finanční pomoci, kterou vedl Mezinárodní měnový fond (MMF), se podařilo stabilizovat ekonomiku a tamní měnu.

-Simone Radacicova | MED

Kam dál?

- Čína kousek po kousku vykupuje státy, dělá je závislými

- Světová banka: Čína se možná stane světovou jedničkou

- Čína se stala druhou největší ekonomikou světa

- Automobilku Volvo koupila Čínská firma

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články