Články autora: Radek Chlup

Zpravodajství

Klimatické změny a válka: Ve světě se zhoršila potravinová bezpečnost

Desetiletí potravinové bezpečnosti jsou pryč. Klimatické změny poškozují úrodu, kvůli čemuž jsou slabší výnosy a ceny potravin po celém světě letí vzhůru. Situaci neprospěla ani pandemie nebo válka na Ukrajině. Je světová potravinová krize novým normálem?
Ekonomika

Investice do solární energie letos poprvé překonají investice do ropy

Podle nejnovější zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) letos poprvé překonají investice do solární energie investice do nové těžby ropy a investice do obnovitelných zdrojů obecně získají náskok před investicemi do fosilních paliv.
Zpravodajství

Jako u cigaret: Irsko zavede zdravotní varování na etiketách alkoholických nápojů

Irsko se stane první zemí, která zavede varování o škodlivosti alkoholu přímo na lahvích alkoholických nápojů po vzoru cigaretových krabiček. Nové předpisy, které podepsal irský ministr zdravotnictví Stephen Donnelly, vejdou v platnost v roce 2026.
Ekonomika

Loňskou zimu zůstala světla rozsvícená, energetický trh však bude čelit výzvám i letos

Evropa snížila po vypuknutí války na Ukrajině svou závislost na ruské ropě a vyšla z energetické krize jako vítěz. Jedná se však stále pouze o jednu výhru, vyplynulo z prohlášení šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatiha Birola.
Ekonomika

Americký výrobce polovodičů zvažuje investice do výroby čipů pro elektromobily v Česku

Americký výrobce polovodičů ON Semiconductor Corporation zvažuje investici ve výši dvou miliard dolarů (44 miliard korun) do výroby čipů z karbidu křemíku, které se využívají k prodloužení dojezdu elektromobilů.
Ekonomika

Vodafone oznámil největší propouštění v historii, dotkne se jedenácti tisíc míst

Britská telekomunikační společnost Vodafone oznámila zrušení jedenácti tisíc pracovních míst do tří let. Jedná se o největší plánované snižování počtu zaměstnanců v historii společnost, napsala agentura Reuters.
Zpravodajství

Po Netflixu dopadla krize i na Disney+: Streamovací služba přišla o čtyři miliony předplatitelů

Americká společnost Disney oznámila ztrátu čtyř milionů předplatitelů za první letošní čtvrtletí u své streamovací služby Disney+. Jedná se o druhý kvartál v řadě, kdy služba ztratila předplatitele, napsal deník The Guardian. Aktuálně jich má 157,8 milionu.
Zpravodajství

Kvůli diskriminaci žen zaplatí Goldman Sachs přes 200 milionů dolarů

Prestižní americká banka Goldman Sachs zaplatí 215 milionů dolarů (asi 4,6 miliardy korun) za urovnání více než desetiletého soudního sporu vyvolaného hromadnou žalobou bývalých i současných zaměstnankyň kvůli diskriminaci, uvedla BBC.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma