Co byste měli stihnout do konce roku? Získejte peníze navíc!

19. 12. 2016 – 0:00 | nasepenize | red | Diskuze:

Co byste měli stihnout do konce roku? Získejte peníze navíc!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Většina lidí má tendenci nechávat nepříjemné povinnosti na poslední chvíli. Pokud ale nechcete riskovat pokutu nebo zbytečně přijít o příspěvky od státu, je teď nejvyšší čas začít jednat. Do konce roku zbývá posledních několik dní a některé termíny začíná hořet. Věcí, které byste měli stihnout do konce roku, je totiž celá řada.

Pozor na zrušení předplacené karty

Předplacené platební karty nabývají v Česku v současné době na popularitě. Využívají je především rodiče, kteří na ně dětem nabíjejí kapesné a učí je tak hospodařit. Od nového roku se mění limity pro dobytí karty, platby u obchodníka apod. (biip karta, BLESK peněženka). Kvůli EET ruší provoz e-shopu My UniCard. Závažnější novinkou je, že některé typy karet od nového roku nebudou anonymní - pokud kartu využíváte, musíte do konce roku provést její plnou identifikaci (FreePay karta), jinak se z ní od 1. ledna stane jen nefunkční kus plastu. Pokud se změnami nesouhlasíte, můžete užívání předplacené karty do 31. prosince 2016 vypovědět.

Poslední možnost výběru z vkladních knížek

Posledních pár dní máte na výběr peněz z anonymních vkladních knížek. Jejich platnost sice skončila už v roce 2002, Česká spořitelna ale dává klientům ještě do konce letošního roku možnost si peníze vyzvednout. Pokud takovou vkladní knížku doma máte, vezměte ji do jakékoli pobočky České spořitelny, musíte s sebou mít občanský průkaz a případně znát heslo knížky. Poté vám bude hotovost vyplacena.

Maximální příspěvek na stavební a penzijní spoření

Pokud si spoříte na bydlení a chcete získat celý státní příspěvek, musíte mít na spořicím účtu na konci roku minimálně 20 tisíc korun. Pak vám stát přispěje 2000 korun. Je tedy důležité si pohlídat, jestli je příslušná suma skutečně na účtu, pokud investujete jednorázově na konci roku, nezapomeňte na to.

Co se týče penzijního spoření, získá klient největší odpočet na daních, když na účtu bude mít na konci roku celkem 24 tisíc korun. Pokud si spoříte pravidelně každý měsíc 2 tisíce, dosáhnete na maximální daňovou úsporu automaticky. Jestliže na částku nedosahujete, máte možnost jednorázového vkladu - nezapomeňte ale bance ohlásit, že se jedná o mimořádný vklad pro daňové účely.

Nenechte si utéct dotace

Zbystřit by měli majitelé domů, do konce roku mohou žádat o celou řadu zajímavých dotací. Ministerstvo pro místní rozvoj nabízí v rámci programu Bytové domy bez bariér dotace až do výše 50 % nákladů na vybudování výtahu a bezbariérových přístupů do domů. Na výtah může částka činit až 800 tisíc korun, na bezbariérové přístupy 200 tisíc korun. Podrobnosti najdete na stránkách ministerstva.

Na úřady běžte včas

Pokud potřebujete něco vyřídit na obecních úřadech či magistrátech, zbývá vám posledních několik málo dní. Nezapomeňte přitom, že řada pracovišť bude přes Vánoce fungovat v omezeném režimu. Na některých místech mají zcela zavřeno v pátek 23. i 30. prosince.

Ohlídejte si platby

Ke konci roku je často potřeba na poslední chvíli zaplatit nejrůznější pohledávky. U nich je důležité, aby připsání na účet proběhlo nejpozději 31. prosince. Pohlídejte si tedy, jak dlouho jednotlivé platební transakce u vaší banky trvají a jakou má mezi vánočními svátky otevírací dobu.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články