Co musíte stihnout do konce roku, abyste ušetřili

15. 12. 2015 – 0:01 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co musíte stihnout do konce roku, abyste ušetřili
zdroj: freeimages.com

Mnoho lidí má před koncem roku povinnosti a někteří to ani neví. Konec roku se ale pomalu ale jistě blíží a mnozí mají tendenci nechávat věci na poslední chvíli. Riskují tím ale vysoké pokuty a připravují se o možnost získat nebo ušetřit tisíce korun. Co všechno musíte do konce roku stihnout, abyste se nepříjemnostem vyhnuli?

Změny vyhlášek, zapomnětlivost nebo tendence odkládat věci, jak jen to jde. To všechno nás může v novém roce přivést do pořádného maléru. Nejenže se vystavujeme zbytečným pokutám, ale svou nepozorností se také připravujeme o štědré dotace, které stát každoročně nabízí.

Pokuta za auta v depozitu nebo jejich zánik

Lidé, kteří mají své auto v depozitu, musí do 31. prosince nahlásit na odboru dopravy příslušné obce s rozšířenou působností, kde je vůz umístěn a k jakému účelu bude dál využíván. Pokud to neudělají, hrozí jim pokuta nebo dokonce zánik vozidla.

Vozidla, která řidiči uložili do depozitu před 30. červnem 2013 a u nichž majitel požadované údaje na odbor do konce roku nenahlásí, administrativně zaniknou a nebude možné s nimi už nikdy jezdit. Za nenahlášení údajů k automobilům, které byly do depozitu uloženy po 1. červenci 2013, může být uložena pokuta až 50 tisíc korun, zánik ale nehrozí.

Konec platnosti průkazů OZP

Držitelé průkazů mimořádných výhod a dočasných průkazů osob se zdravotním postižením (OZP) mají čas už jen do konce roku, aby si zajistili jejich výměnu za nový průkaz OZP. V případě, že tak neučiní, nebudou moci po 1. 1. 2016 využívat žádné benefity a nároky, které jim z vlastnictví průkazu vyplývají.

Nový průkaz OZP má podobu plastové kartičky obdobně jako občanský nebo řidičský průkaz. Je odolný proti poškození a chráněný vůči jeho padělání. Nahrazuje všechny dosavadní průkazy OZP.

Nákup pozemku o pětinu levněji

Pokud kupujete pozemek a chcete na něm postavit dům, měli byste si s vyřizováním všech formalit pospíšit. Do konce prosince ještě můžete ušetřit pětinu ceny pozemku, od příštího roku totiž začne pro parcely, na jejichž hranici jsou zavedeny inženýrské sítě, platit 21% sazba DPH.

Abyste se vyhnuli placení DPH, je nutné do konce roku stihnout buď převzít nemovitost od prodávajícího, nebo mu vyplatit kupní cenu na účet, nebo převzít vyrozumění katastru o zápisu změny vlastnického práva ve prospěch kupujícího, píše web penize.cz.

Získání celého příspěvku u stavebního spoření

Pokud si spoříte na bydlení a chcete získat celý státní příspěvek, musíte na spořicí účet vložit do konce roku minimálně 20 tisíc korun. Pokud tak učiníte, stát vám přispěje 2000 korun. Je tedy důležité si před koncem roku pohlídat, jestli je příslušná suma skutečně na účtu, pokud investujete jednorázově na konci roku, nezapomeňte na to. TIP: Zlaté časy stavebního spoření jsou pryč

Kotlíková dotace

Ve více než polovině krajů startují tento týden kotlíkové dotace. Pokud plánujete výměnu zastaralého kotle na uhlí či dřevo za nový, stát vám proplatí 85 % nákladů. Dotace budou uznávány i zpětně, kotel však nesmí být pořízen před 15. červencem 2015. Návod, jak si o dotaci na nový kotel zažádat, najdete tady. A nezapomeňte: "Kdo dřív přijde, ten dřív mele."

Výměna občanských průkazů a pasů jen do 23. prosince

Končí vám platnost občanského průkazu nebo se chystáte vyrazit do zahraničí a nemáte cestovní pas? S vyřízením žádosti si pospěšte! V souvislosti s novelou zákona o občanských průkazech a zákona o cestovních dokladech bude ve dnech 24. prosince až 31. prosince odstávka systému pro nabírání žádostí o vydání průkazů a jejich předávání.

V době odstávky bude možné požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 měsíc, za jehož vydání nebude vybírán správní poplatek. Klasické podávání žádostí bude možné až 4. ledna 2016.

Nákup dálničních známek

S konce roku by měli zpozornět i motoristé. Některé typy dálničních známek totiž bude možné koupit jen do 1. ledna 2016. Konkrétně se jedná o kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů. Dálniční známky na rok 2016 je možné kupovat už od 1. prosince. Platnost ročních dálničních známek končí 31. ledna 2016.

Roční kupón s platností od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 koupí řidiči za 1500 korun, měsíční za 440 korun a desetidenní za 310 korun. TIP: Dálniční známku vám i vymění, za jakých podmínek?

Ohlídejte si platby

Ke konci roku je často potřeba na poslední chvíli zaplatit nejrůznější pohledávky. U nich je důležité, aby připsání na účet proběhlo nejpozději 31. prosince. Pohlídejte si tedy, jak dlouho jednotlivé platební transakce u vaší banky trvají a jakou má mezi vánočními svátky otevírací dobu.

Zdroje:
tn.cz, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články