Co může majitel nemovitosti? Odmítnout Roma? Kuřáka?

20. 8. 2015 – 13:09 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co může majitel nemovitosti? Odmítnout Roma? Kuřáka?
Antidiskriminační zákon zakazuje diskriminovat zájemce o pronájem nemovitosti například kvůli národnosti, barvě pleti, etnickému původu, zdravotnímu postižení, pohlaví či věku. Rozhodnutí soudu potvrdilo porušení antidiskriminačního zákona. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Případ Romky, které realitní makléřka odmítla prohlídku bytu k pronájmu, rozpoutal vlnu diskusí. Podle soudu došlo k porušení antidiskriminačního zákona. Jaká jsou ale práva majitelů nemovitostí? Co mají dělat realitní makléři, pokud majitelé odmítají pronajímat byty Romům, Francouzům, kuřákům, rodinám s dětmi či zvířaty?

Antidiskriminační zákon zakazuje diskriminovat zájemce o pronájem nemovitosti například kvůli národnosti, barvě pleti, etnickému původu, zdravotnímu postižení, pohlaví či věku. Rozhodnutí soudu potvrdilo porušení antidiskriminačního zákona. „Zákon se vztahuje i na realitní služby, jsou-li nabízeny cestou veřejné nabídky. A předem nelze nikoho vyloučit z veřejné nabídky na základě diskriminačního znaku, které vyjmenovává antidiskriminační zákon. K diskriminaci zjevně došlo, a to k diskriminaci přímé,“ uvedl soudce Okresního soudu v Litoměřicích Jiří Šlapal.

Realitní makléřka se musí romské figurantce, která prováděla test Kanceláře veřejného ochránce práv zaměřeného na dostupnost bydlení pro Romy, omluvit. Nárok na náhradu škody ve výši 100 tisíc korun ale soud Romce nepřiznal, protože se jednalo o státní zakázku, za kterou figurantka dostala zaplaceno.

Náš zákazník, náš pán?

Realitní makléřka jednala v souladu s přáním majitele bytu. Majitel bytu dává všanc svou nemovitost. Často proto klade podmínky při pronájmu své nemovitosti, které mohou jít proti antidiskriminačnímu zákonu a proti srsti realitním makléřům. Realitní makléř ovšem většinou o své klienty přijít nechce, stejně tak jako žalovaná realitní makléřka. Co může v takovém případě dělat?

Realitní makléřka po skončení procesu prohlásila, že příště bude mít romský zájemce možnost nemovitost si prohlédnout. Jeho žádost nebude rovnou odmítnuta. Romský uchazeč o bydlení tak má o něco větší šanci přiblížit se k pronájmu. Nájemní smlouvu zaručenou ovšem ani v takovém případě nemá.

Pes ano, koza ne!

Nový občanský zákoník, který je v platnosti od ledna loňského roku, omezil práva majitelů nemovitostí. Nájemníkům dává větší volnost. Nájemníci již například nepotřebují souhlas majitele, aby si do bytu pořídili zvířata. Nájemce ovšem chovem zvířat nesmí způsobit nepřiměřené obtíže. Pořídit si kozu nebo koně do panelového domu je tak nepřípustné. Jako kompenzaci si za zvířata v bytě může majitel v nájemní smlouvě sjednat například vyšší poplatky spojené s úklidem společných prostor či s provozem výtahu.

„Pokud si z nějakého důvodu majitel nepřeje do bytu zvíře, je na něm, aby si tuto otázku s potenciálním budoucím nájemcem předem vyjasnil. Pokud jsou obě strany rozumné, tak si v drtivé většině případů navzájem vyhoví," uvedl místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček.

Majitel nemovitosti se neubrání ani kuřákům. Pokud si majitel výslovně nepřeje zvířata nebo kuřáky v bytě, může si to uvést do nájemní smlouvy. Nájemce může, ale nemusí zákaz respektovat. Záleží pouze na dobré vůli nájemce. Na druhou stranu povinností nájemce je po skončení nájmu uvést byt do původní stavu. Pokud je to nutné, tak musí vymalovat, případně opravit stěny poškrábané od psa. V případě, že bude byt poškozen, může si majitel ponechat kauci, kterou nájemce zaplatil před pronájmem. 

„Majitel nemovitosti hledá v první řadě nájemníka slušného, u kterého je předpoklad, že bude plnit svou část nájemní dohody a nebude v domě znepříjemňovat život ostatním jeho obyvatelům. Koneckonců nájemci svěřujeme do užívání majetek v milionových hodnotách. Charakter nájemce se samozřejmě nedá vždy rozpoznat předem, což se dá přirovnat k určitému podnikatelskému  riziku. A stejně jako se každý svéprávný podnikatel snaží minimalizovat svá rizika, například tím, že si prověřuje nové obchodní partnery, tak i pronajímatelé mají právo zájemce o bydlení požádat například o referenci z posledního bydliště (včetně kontaktu na bývalého pronajímatele) případně o kontakt na současného zaměstnavatele apod. Případný vážný zájemce o byt by neměl mít problém tyto informace poskytnout, protože slouží k budoucímu bezproblémovému soužití v rámci celého domu,“ dodává Milan Krček.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články