Co si nesmí exekutor dovolit? Jaká má vlastně práva?

20. 1. 2014 – 0:01 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co si nesmí exekutor dovolit? Jaká má vlastně práva?
Vykonávat v dnešní době práci soudního exekutora není pro mnohé povolání, kterým by se zrovna někdo chlubil. Většina lidí je odsuzuje za jejich bezcitné jednání. Na co mají exekutři právo a co by naopak dělat neměli, nám ujasnil advokát zabývající se prob | zdroj: NašePeníze.cz

Stačí říct slovo exekuce a většině lidem naskakuje husí kůže. Všichni je považují za hyeny, které se živí na neštěstí druhých. Co všechno si soudní exekutoři mohou dovolit?

Vykonávat v dnešní době práci soudního exekutora není pro mnohé povolání, kterým by se zrovna někdo chlubil. Většina lidí je odsuzuje za jejich bezcitné jednání. Na co mají exekutři právo a co by naopak dělat neměli, nám ujasnil advokát zabývající se problematikou procesního práva Pavel Kolesár.

- Exekutoři musí mít k prokázání svojí činnosti průkaz exekutora a pověřovací listinu, kterou vydává soud a opravňuje tím daného exekutora k vykonání exekuce. V případě, že by nastalo podezření, že se jedná o podvodníka, je nutné hend zavolat policii.

- Pokud má exekutor podložené důkazy, že se v nemovitostech nachází dlužník, je možné, aby tam vstoupil i bez přítomnosti dlužníka nebo vlastníka nemovitsoti a konal svoji práci. V případě pochybení, může exekutora čekat kárné řízení.

- Exekutor v případě neoprávněného vniknutí do nemovitosti bez přítomnosti dlužníka zodpovídá za všechny škody, které jsou přímé (odvrtání zámku) i nepřímé (nezabezpečení, vykradení bytu)

- Majetek nemůže být dlužníkovi zabaven, pokud není jeho a jednoznačně se prokáže, že ho kupovala například osoba, která sdílí s dlužníkem nemovitost.

- V případě, že exekutor zabaví majetek, u kterého nelze jednoznačně určit, komu patří, musí poučit vlastníka věci o právu, že může podat žalobu o vyloučení dané věci z exekučního řízení. To dále postupuje soudu, který řeší vlastnictví a rozhodne na základě podložených informací, komu věc patří.

- Obecně platí, že exekutor veškerý majetek, který má určitou hodnotu a není specificky vyloučen (nesmí tedy zabavit věci citové hodnoty nebo obvyklé k užívání jako je například toaleta či umyvadlo)

Exekutor vám například nesmí zabavit majetek, který potřebujete vy nebo vaše rodina každodenně nebo majetek, který potřebujete ke své práci. Jde například o:

1) běžné oblečení, obvyklé avšak ne luxusní vybavení domácnosti jako je postel, lednice nebo třeba pračka

2) snubní prsteny

3) zdravotnické potřeby, bez kterých se neobejdete vzhledem k nemoci nebo zdravotnímu handicapu

4) hotovost ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce. Tedy aktuálně 6820 Kč.

5) domácí zvíře

- Exekutoři mají pravomoc vstoupit do nemovitosti i bez přítomnosti valstníka, udávat pokyny, aby dlužník nebránil exekuci, danou věc pomocí nálepky exekučně zabaveno zajistit, nebo přímo danou věc rovnou odvést a umístit do skladu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,720 23,900
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články