Coca Cola a Pepsi mění recept kvůli rakovinotvorné látce

9. 3. 2012 – 18:01 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Coca Cola a Pepsi mění recept kvůli rakovinotvorné látce
Kalifornie nedávno přidala látku methylimidazol na listinu karcinogenů poté, co velké množství látky vedlo u laboratorních myší ke vzniku rakoviny. Testy však zatím neprokázaly, zda má tato látka podobný účinek rovněž na lidi. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Společnosti Coca-Cola a Pepsi změnily recepturu svých nápojů ve Spojených státech, aby nemusely na etikety umisťovat varování před rakovinou. Informuje o tom v pátek webový portál deníku The Guardian.

Varování vyžadují nové zákony v Kalifornii. Obě společnosti se proto rozhodly snížit hodnoty methylimidazolu, který je obsažený v karamelovém barvivu. Takto upravené nápoje již Coca-Cola i Pepsi uvedly na kalifornský trh. Postupně se však začnou prodávat po celých Spojených státech, aby se ulehčila tovární výroba.

Zatím není jasné, zda budou společnosti měnit recepturu také v jiných zemích.

"Již jsme se domluvili s našimi dodavateli karamelu, aby snížili obsah methylimidazolu v souladu se zákony v Kalifornii," sdělila společnost Coca-Cola v oficiálním prohlášení.

Obě společnosti přiznaly, že přistoupily ke změně receptury kvůli novým kalifornským nařízením. Rovněž však uvedly, že si nejsou vědomi, že by konzumentům jejich nápojů s vyšším obsahem methylimidazolu hrozila zdravotní rizika.

Kalifornie nedávno přidala látku methylimidazol na listinu karcinogenů poté, co velké množství látky vedlo u laboratorních myší ke vzniku rakoviny. Testy však zatím neprokázaly, zda má tato látka podobný účinek rovněž na lidi.

"Množství methylimidazolu v našich nápojích nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Kromě Kalifornie tuto látku nikde jinde nepovažují za karcinogen," řekl mluvčí společnosti Coca-Cola Ben Scheilder. "Karamelové barvivo v našich nápojích vždy bylo, je a bude bezpečné. To je fakt," dodal.

"Je důležité si uvědomit, že by člověk musel vypít tisíc plechovek nápoje, aby do svého těla dostal takové množství methylimidazolu, které vedlo ke vzniku rakoviny u myší," upozornil Doug Karas, mluvčí amerického úřadu pro potraviny a léky.

“Karamel je naprosto bezpečné barvivo a jako takové je uznáváno všemi evropskými úřady pro zdravotní nezávadnost potravin. V Evropě zůstává výrobní proces karamelu našich dodavatelů beze změn, neboť i nadále splňuje přísnou legislativu a zdravotní nezávadnost potravin v EU,” řekla agentuře Mediafax tisková mluvčí Coca-Coly Daniela Paličková.

Perlivé nápoje společností Coca-Cola a Pepsi tvoří 90 procent celosvětového trhu.

Coca-Cola je bezpečná, její pití rakovinu nezpůsobuje

Pití Coca-Coly a Pepsi Coly rakovinu nezpůsobuje, člověk by musel vypít víc než tisíc plechovek těchto nápojů, aby látky, z nichž se skládají, působily karcinogenně. V neděli o tom informoval Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

FDA tím reagoval na obvinění amerického Centra pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI), podle něhož nápoj obsahuje řadu látek jako 4-MEI, které u zvířat vyvolávají rakovinu.

"Požádali jsme naše výrobce karamelu, aby modifikací výrobního postupu snížili v karamelu množství látky 4-MEI, toto ale nebude mít žádný vliv na recepturu ani na výrobky, které od nás spotřebitelé očekávají. Tyto úpravy nebudou mít vliv na barvu nebo chuť nápoje Coca-Cola," uvedla pro agenturu Mediafax v neděli mluvčí české Coca-Coly Daniela Paličková.

-Katerina Cervenková | Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články