ČOI může trestat autobazary za zkreslení dat o počtu najetých kilometrů

16. 7. 2010 – 15:02 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČOI může trestat autobazary za zkreslení dat o počtu najetých kilometrů
ČOI se rovněž zaměří na kupní smlouvy bazarů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

BRNO (MEDIAFAX) - Česká obchodní inspekce může trestat autobazary za uvádění zkreslených informací o počtu najetých kilometrů, uvedla v pátek zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Pokud stav tachometru neodpovídá počtu najetých kilometrů, je to porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Průměrný spotřebitel vychází podle zástupkyně ochránce z toho, že stav tachometru odpovídá počtu najetých kilometrů. Ve skutečnosti však mnohdy jde o dva zcela odlišné údaje. Navíc údaj o najetých kilometrech je důležitou a podstatnou informací, která vypovídá o míře opotřebení vozidla a hraje významnou roli v rozhodování o koupi vozu.

"Pokud bazar neupozorní kupujícího na případný rozpor údajů, dopouští se nekalých obchodních praktik. To je chování, jehož podstatou je cílená snaha nepravdivým či nesprávným údajem uvést spotřebitele v omyl a přimět ho k uzavření smlouvy, k níž by se jinak nezavázal," uvedla Seitlová. Je přesvědčená, že je to jasná klamavá obchodní praktika a prodejce se odpovědnosti nemůže zbavit tím, že například v prodejně vyvěsí obecnou informaci, že neodpovídá za stav tachometru.

 

<%Anketa97%>

 

Seitlová tvrdí, že Česká obchodní inspekce může tyto praktiky autobazarů tvrdě postihovat. Zástupkyně ombudsmana se přitom opírá o právní analýzu, kterou si nechala vypracovat. Úřad na její doporučení přistoupil a stížnosti kupujících na postup autobazarů bude šetřit jako možnou nekalou obchodní praktiku.

ČOI se rovněž zaměří na kupní smlouvy bazarů. Pokud totiž autobazar uvede v kupní smlouvě stav tachometru a současně se zaváže, že stav vozidla odpovídá jeho opotřebení a počtu najetých kilometrů, je možné z toho dovodit, že tachometr ukazuje skutečný počet najetých kilometrů. Jestliže by se ukázalo, že tyto údaje nebyly shodné a stav tachometru neodpovídal počtu najetých kilometrů, šlo by ze strany autobazaru o porušení zákona o ochraně spotřebitele. ČOI by takové jednání sankcionovala jako nekalou obchodní praktiku. Zákazník může v tomto případě odstoupit od kupní smlouvy.

-Jitka Zadražilová, Mediafax

Kam dál?

- Kvůli chybějící legislativě u nás jezdí stále milion aut s přetočeným tachometrem

- Nejčastější podvody u ojetých automobilů a na co si dát pozor

- Stočený tachometr má v česku přes milion automobilů

- Leasing v autobazarech - Katastrofa!

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články