ČR darovala loni na humanitární účely 70 milionů korun

22. 1. 2013 – 19:49 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČR darovala loni na humanitární účely 70 milionů korun
Na humanitární pomoc, kterou ČR poskytne světu, byla na letošní rok schválená stejná částka jako v předchozích letech., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zahraničních věcí poslalo na humanitární účely v roce 2012 přibližně 70 milionů korun. Nejvíce pomáhalo zemím subsaharské Afriky a lidem, které ovlivnil konflikt v Sýrii, informovalo v úterý ministerstvo na svém webu.

Na pomoc obyvatelům Sýrie a syrským uprchlíkům v regionu, tedy hlavně v Jordánsku, Libanonu a v Turecku, poslala Česká republika 16,5 milionu korun, další čtyři miliony korun byly určené na pomoc palestinským uprchlíkům, kteří utekli například i do Sýrie.

"Konflikty prohlubovaly humanitární problémy také v Sahelu, hlavně v Mali, kvůli přílivu uprchlíků též v Nigeru, Burkině Faso a Mauretánii, v Súdánu i Jižním Súdánu a na východě Konžské demokratické republiky," napsali pracovníci ministerstva, podle kterých přetrvávaly závažné humanitární potřeby i v Somálsku a v Jemenu. Česká republika na pomoc těmto zemím uvolnila 25 milionů korun.

Více než 11 milionů korun pak ČR zaslal asijským zemím, které potřebovaly pomoc buď kvůli bezpečnostní nestabilitě, nebo kvůli dopadům přírodních katastrof. Finanční pomoc tak putovala do Afghánistánu, Pákistánu a na východ Barmy.

Dalších skoro 11 milionů korun poslali zástupci státu na okamžitou pomoc a obnovu po přírodních katastrofách. V první polovině roku trápilo subsaharské oblasti Afriky sucho, na podzim zaskočil Karibik a východní pobřeží USA hurikán Sandy. Cyklony a tajfuny ničily rozsáhlé oblasti v Tichomoří a ve Střední Americe. "Nejrozsáhlejším záplavám za posledních padesát let čelila také Nigérie," dodává rezort, který přispěl 2,5 miliony korun na projekty Ústředního fondu OSN pro okamžitou reakci a třemi miliony korun na výzvu ve prospěch rozpuštění Camp New Iraq.

Nejvíce peněz (44,5 procenta) využily české nevládní organizace a dále pak mezinárodní humanitární organizace (43,5 procenta).

Na humanitární pomoc, kterou ČR poskytne světu, byla na letošní rok schválená stejná částka jako v předchozích letech.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články