ČSSD chce bojovat s lichvou a podpořit bezúročné půčky. Další slib před volbami?

4. 8. 2009 – 1:14 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD chce bojovat s lichvou a podpořit bezúročné půčky. Další slib před volbami?
Foto: ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř na každém kroku se dnes můžeme setkat s nabídkami úvěrů či půjček. Vždy jsou přitom označovány za výhodné a je zdůrazňována možnost okamžité spotřeby. Nikdy se však v reklamách nemluví o povinnosti peníze s patřičným navýšením vrátit. To je svět spotřebitelských úvěrů, který nás láká ke „snadnému“ zadlužování. S tím chce bojovat ČSSD, která sama slibuje bohaté sociální programy financované větším zadlužováním země.


Úvěry klientům velmi často poskytují i jednotlivci a firmy, jejichž jednání není na rozdíl od bank, podřízeno dostatečné státní regulaci. \"Osobně jsem se setkal s řadou lidí, kteří byli v této souvislosti podvedeni. Byla jim zatajena skutečná výše úroků či drakonické smluvní sankce a nakonec v důsledku takto „upravené“ relativně malé půjčky přišli o celý majetek. V podobných souvislostech hovoříme o lichvě.\" Uvedl Bohuslav Sobotka.

- ČSSD chce zdanit neprokázané příjmy až 100 procenty
-
ČSSD: Nalákali jsme vás, ale poplatkům ve zdravotnictví se nevyhnete
-
ČSSD: Zadlužíme vás, vaše rodiny i potomky zn. téměř ZDARMA
-
Státní dluh: Budou dnešními dluhy zadluženi naši vnuci?
- Komunisté i ČSSD chtějí trestat úspěšnost vyšší daní

ČSSD před volbami slibuje, že se hodlá soustředit na omezení nekalých praktik při poskytování spotřebitelských úvěrů, včetně zavedení zákonného limitu pro maximální výši RPSN – tedy ročních procentních souhrnných nákladů na půjčky. Tento limit by každý rok stanovila vláda. Poskytování dražších úvěrů by pak bylo nezákonné. Takový model již několik let úspěšně funguje na Slovensku. Chceme rovněž podřídit všechny nebankovní subjekty pod striktní regulaci ČNB. Prosadíme také koncept odpovědného půjčování, zvážíme zavedení tzv. sociálních půjček pro občany v nouzi a znemožníme používání tzv. rozhodčích doložek u spotřebitelských úvěrů. Věříme, že tato opatření mohou v budoucnu ochránit před finančními žraloky nejednu českou domácnost.

- Úvěry a půjčky: Nemáte na splátky? Jednejte s bankou!
- Půjčky a úvěry: Neplatíte dluhy? Připravte se na popularitu!

V době současné hospodářské recese přichází o práci i řada lidí, kteří se různým způsobem zadlužili proto, aby si pořídili bydlení. Pokud tito lidé přijdou díky krizi ze dne na den o práci a nemají dostatečné úspory, hrozí jim i to, že o byt či dům přijdou. ČSSD má připraven \"předvolební\" program, který by takto ohroženým rodinám mohl účinně a rychle pomoci. Po splnění stanovených podmínek by státní fond bydlení poskytl takovému nezaměstnanému majiteli bytu či domu dlouhodobou státní bezúročnou půjčku, která by umožnila zaplatit až 80% roční splátky hypotéky. Vytvořil by se tak dvanáctiměsíční časový prostor pro to, aby si takový člověk mohl najít novou práci a pak již sám pokračoval ve splácení bez rizika sankcí a pádu celé rodiny do dluhové pasti. V případě, že ČSSD uspěje ve volbách slibuje, že můžeme takový program spustit do tří měsíců.

Je otázkou do jaké míry se jedná opět pouze o předvolební sliby, nebo reálné sliby, které v horším případě opět o něco více zvýší zadlužení České republiky, tedy našich potomků. Je tak možné, že \"sociálně potřebným\" bude nové byty a domy financovat úspěšnější část podnikatelů a manažerů díky diskriminačním daním.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články