ČSSD kritizuje další kroky vlády týkající se daní, proč?

20. 11. 2010 – 12:19 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD kritizuje další kroky vlády týkající se daní, proč?
Sociální demokraté kritizují kroky vlády v oblasti daní a sociálních služeb | zdroj: NašePeníze.cz

Snižování příspěvku na péči, zákon rušící úřady práce na úrovni okresů či údajné zvýšení daně z nemovitosti. To jsou kroky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), které v pátek po svém zasedání kritizovala stínová vláda ČSSD.

"Dnes jsem se dočetl o tom, že se chystá další zvyšování daně z nemovitosti. Pokud je to pravda, jde o další hrubé porušení slibu, který před volbami dávaly ODS a TOP 09 občanům - tedy že nebudou zvyšovat daně," prohlásil v pátek úřadující předseda ČSSD a stranický stínový předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

<%Anketa214%>

 

Ten také dodal, že Nečasova vláda již sněmovnou protlačila návrh na zvýšení daně z příjmu fyzických osob či zpětné zdanění stavebního spoření. "Během posledních tří let navíc došlo ke zvýšení daně z nemovitosti již dvakrát. Tomuto návrhu přitom nepředchází žádná analýza, zda lidé ještě zvládnou zvýšenou daň platit," pokračoval Sobotka.

 

TIP: Češi mají v Evropě jedno z nejnižších zdanění příjmu

 

ČSSD proto požaduje, aby v případě dalšího zvýšení daně z nemovitosti bylo definováno pásmo, do kterého zvyšování nezasáhne: "Ať se vláda zaměří jen na velké, luxusní nemovitosti."

Sociální demokraté nesouhlasí ani se snižováním příspěvku na péči a s dalšími kroky na ministerstvu práce a sociálních věcí. "To snížení z 2000 na 800 korun odmítáme. Pokud k němu ale dojde, je otázkou, kam by tyto prostředky měly jít," uvedl stranický ministr práce Zdeněk Škromach a doplnil: "Považoval bych za logické, aby se předpokládaná úspora zhruba 1,2 miliardy korun vrátila zpět do sociálních služeb."

Škromach zároveň zkritizoval návrh zákona o centrálním úřadu práce, který ruší úřady práce  na okresní úrovni. Podle sociálnědemokratického senátora je tento krok těžko akceptovatelný v době, kdy roste nezaměstnanost a ministerstvo práce a sociálních věcí by se spíše mělo zabývat předkládáním podpůrných programů. ČSSD se prý obává toho, že norma jen ztíží situaci s hledáním zaměstnání v dotčených oblastech.

"Chtěl bych zároveň poukázat na podivnou personální politiku ministerstva práce, kdy jsou postupně vyměňováni lidé na klíčových postech, například ředitel služeb zaměstnanosti či vrchní ředitel české správy, který fakticky řídí celý důchodový systém. Podivné je především to, že jsou tyto posty obsazovány bez výběrových řízení, což nikdy nebylo zvykem," uzavřel Škromach.

-Filip Nachtmann,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články