ČSSD: Ministerstvo namíchalo lidem smrtící koktejl

27. 2. 2012 – 9:26 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD: Ministerstvo namíchalo lidem smrtící koktejl
Co podle ČSSD hrozí v našem zdravotnictví mluvčí stínové vlády popisuje na videozáznamu. | zdroj: NašePeníze.cz

Vyšší DPH i další změny v lékové politice jsou důvodem pro pravděpodobný skokový růst cen léků, který hrozí. Uvedla to mluvčí stínové vlády Alena Gajdůšková na tiskové konferenci v minulém týdnu.

Gajůšková ve svém prohlášení vyzvyla Ministersvo zdravotnictví aby přijalo opatření, které zabrzdí nekontrolovatelný raketový nárůst cen léků.

"Praxe ukazuje, že souběh zvýšení DPH na cenu léků se zúžením skupiny léků, která je plně hrazena, a zároveň snížení úhrad vede k raketovému růstu cen léků. Upozorňuji na to, že tato situace je nejen sociálně neúnosná, ale fakticky je porušováním principu rovnosti občanů, který jim zajišťuje ústava," uvedla senátorka.

Pacienti totiž podle ní nemají rovný přístup k léčbě a jedná se o naprosto nepřijatelný stav, kdy zdraví jedince bude závislé na úrovni jeho příjmů.

"Žádám Vás proto o urychlené přijetí opatření, která povedou k regulaci růstu cen léků, a opětovné stanovení léků bez doplatků tak, aby k účinné léčbě měl přístup každý občan," doplnila Gajdůšková.

Video: Ceny léků raketově porostou

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články