ČSSD prosazuje školy zdarma, sama však chystá placenou vysokou školu

22. 7. 2010 – 11:19 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD prosazuje školy zdarma, sama však chystá placenou vysokou školu
Sociální demokraté plánují, že budou sami vzdělávat své členy i sympatizanty na placené soukromé VŠ, Foto: ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda chystá placené vysoké školství. Proti tomu veřejně bojuje levice v čele s ČSSD. Sama ČSSD přitom chystá placenou vysokou školu. Informuje o tom deník Blesk. Bohuslav Sobotka tuto informaci potvrdil serveru iDNES.cz.

Studium by mělo být závislé na píli a schopnostech, nikoliv na finančních možnostech, prohlásila nedávno poslankyně Vlasta Bohdalová za ČSSD.

Bohdalová připomněla, že sociální demokracie zásadně odmítá zavádění školného, protože podle ČSSD má mít každý šanci dosáhnout co nejvyššího vzdělání, kterou by měly omezit pouze jeho schopnostmi a píle, nikoliv příjmy jeho rodiny.

 

<%Anketa154%>

 

Sociální demokraté plánují, že budou sami vzdělávat své členy i sympatizanty na placené soukromé VŠ, kterou chtějí spustit.

"Nic to nemění na to, že jsme proti placení školného na veřejných vysokých školách. Tohle je něco jiného. My jsme nikdy nebyli proti placení na soukromých školách," řekl serveru iDNES.cz Bohuslav Sobotka.

Soukromou školu má podle iDNES.cz už ODS. Na ní se platí za semestr pět tisíc korun.

Maximální školné by podle DObeše z VV nebylo určitě vyšší než 10 tisíc korun za semestr. "Navrhujeme, aby na školy technické bylo školné nižší. Na ty fakulty, o které má zájem každý, například na právnické fakultě, by bylo naopak vyšší," přiblížil lídr VV Radek John.

Podle některých odborníků placení školného má i vliv na lepší výsledky studentů. Placení školného má také za cíl dostat do školství i více odborníků, kteří jsou dobře zaplaceni v soukromém sektoru.

 

Kam dál?

- Školné se stane sociálním sítem na chudé, tvrdí KSČM

- Studenti se mají dočkat placené praxe a příspěvků na studium

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články