Cupka: Sportovní svazy si nechaly rozkrást svůj majetek

23. 11. 2011 – 18:07 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cupka: Sportovní svazy si nechaly rozkrást svůj majetek
Nokia Siemens Networks zaměstnává zhruba 74 tisíc lidí ve 150 zemích, Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

České sportovní svazy mohou za to, že si nechaly rozkrást svůj majetek, tedy loterijní společnost Sazka a pražskou O2 arenu. Pro rozhlasovou stanici Radiožurnál to ve středu uvedl konkurzní správce Sazky Josef Cupka.

"Já myslím, že už to padlo, že to dokonce řekl i pan ministr financí. Pokud si chce nechat vlastník rozkrást svůj majetek, tak mu v tom nemůžete zabránit. Tady majitelé třeba nevěděli, kolik si pan doktor Hušák třeba vyplácí plat nebo kolik platí svým zaměstnancům. Nevěděli vůbec nic. Takže určitě to nebyl pan doktor Hušák, naopak, ten využil situace," upozornil Cupka.

Sazka byla na začátku listopadu prodána v konkurzu společnostem PPF a KKCG za 3,81 miliardy korun. O2 arena postavená za osm miliard korun má podle posudku Ernst and Young hodnotu asi 1,5 miliardy a o jejím osudu už rozhodnou věřitelé a ne sportovní svazy.

Prezident České florbalové unie Filip Šuman Cupkova slova nepřímo potvrdil. "Z hlediska florbalu k tomu můžu říci jen to, že v dané situaci bohužel nebylo možné s tím problémem něco dělat, protože to nedovolila struktura řízení ČSTV. Doufám ale, že se nám v sobotu na Valné hromadě ČSTV v Nymburku podaří změnit vedení a zkusíme zachránit aspoň část těch peněz," řekl Šuman.

Předsedu Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále kritická slova konkurzního správce trochu zaskočila, nicméně příliš se k nim vyjadřovat nechtěl. "Nejsem k tomu kompetentní. Když jsem do českého hokeje přišel a stal se součástí ČSTV, Sazka už dávno byla ve finančních problémech," vysvětlil první muž českého hokeje. I jemu je jasné, kde finanční ztráty započaly. "Všechno to odstartovalo stavbou předražené arény. Bylo to rozhodnutí komory svazu i komory jednot, už to nejde vzít zpátky. Stalo se to někdy v roce 2001, já byl do své funkce zvolen o sedm let později," dodal Král.

-Tomáš Cížek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články