Dá se koupit milost prezidenta? Podle omilostněné policistky ano!

17. 10. 2011 – 8:23 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dá se koupit milost prezidenta? Podle omilostněné policistky ano!
V prezidentské kanceláři došlé žádosti o milosti (bývá jich kolem dvou a půl tisíce ročně, uspěje několik desítek) zpracovává nejprve legislativní odbor, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bývalá policistka měla jít v roce 2009 za přijímání úplatků na dva roky do vězení, od prezidenta Václava Klause však získala milost. Týdeník Respekt ve svém pondělním vydání přináší svědectví dvou lidí, kterým omilostněná žena údajně řekla, že "její milost byla zaplacena".

Policistka Radka Kadlecová začala v roce 2007 společně se svojí kolegyní přijímat úplatky od cizinců, kteří žádali o pobyt v Česku. Když obě ženy zachytila při přebírání peněz skrytá kamera Inspekce ministra vnitra, dostala Kadlecová podmíněný a později nepodmíněný dvouletý trest.

Před nástupem do vězení se žena psychicky zhroutila a byla v červnu 2009 s depresemi hospitalizována na psychiatrické klinice. V létě podala žádost o milost.

Přípravy podkladů pro hradní kancelář se podle Respektu ujal Kadlecové strýc, významný podnikatel z Ostrova Alfréd Fajkoš.

Kadlecové se podařilo získat od soudu odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů. Při druhé hospitalizaci na psychiatrii se pak podle týdeníku svěřila tehdejšímu primáři kliniky Milanu Konečnému, že už je "pro ni zakoupena milost u prezidenta republiky". Existují ale dva svědkové, kterým Kadlecová o úplatcích řekla – jednomu před udělením milosti, druhému po něm. Lékaři Konečnému navíc totéž potvrdil i muž, který bývalou policistku doprovázel, jeho jméno si psychiatr nepamatuje

To se také v listopadu 2009 potvrdilo. V novém seznamu prezidentských milostí se ocitlo i jméno Radky Kadlecové.

V prezidentské kanceláři došlé žádosti o milosti (bývá jich kolem dvou a půl tisíce ročně, uspěje několik desítek) zpracovává nejprve legislativní odbor. Žádosti nemají předepsanou podobu, kromě základních údajů o rozsudku a trestu by měly obsahovat argumenty, proč by prezident měl vyhovět. Ředitelka legislativního odboru Dana Římanová odmítla s Respektem o kauze mluvit. "Udělení milosti je vždy suverénním rozhodnutím prezidenta republiky a legislativní odbor žádná doporučení nedává," reagoval pro týdeník v e-mailové odpovědi mluvčí Hradu Radim Ochvat.

 

-Eva Vanácová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články