Další zvyšování daní z nemovitostí

26. 9. 2012 – 22:22 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Další zvyšování daní z nemovitostí
Zvýšení daně z 3 % na 4 % je mnohem výraznější. Navíc by se dotklo nejen novostaveb, ale i nemovitostí starších. Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda se velmi razantně snaží protlačit celou řadu změn v daňové oblasti. Ať je to další zvýšení daně z přidané hodnoty, nebo daň z převodu nemovitostí.

Zkusme se podívat, jaký dopad by měly jednotlivé změny na realitní trh v České republice.

Daň z přidané hodnoty

Pokud by došlo k dalšímu zvýšení DPH (jako na začátku letošního roku, kdy vzrostla z 10 procent na 14 procent), mohlo by to mít dopad na cenu novostaveb. Kde se toto případné zvýšení určitě projeví, jsou rekonstrukce a výstavby rodinných domů. Možná přemýšlíte, proč tyto kategorie rozděluji. Důvod je poměrně jednoduchý – zatímco u rekonstrukce či výstavby nás zvýšená DPH „postihne napřímo“ přes cenu materiálu či práce, u prodeje novostaveb (zejména bytů) není situace tak jednoduchá. Zatímco DPH roste, developerům stále zůstávají neprodané byty dostavěné v roce 2012, a dokonce i dříve. Dostávají se tedy do situace, kdy by velmi rádi cenu bytu přizpůsobili zvýšenému DPH, ale trhem jsou tlačeni na úplně opačnou stranu. A tak se můžeme ptát, jaké zvýšení DPH ještě financují ze svých marží.

Daň z převodu nemovitosti

U daně z převodu nemovitosti je situace podstatně jednodušší. Tady by byl dopad plánovaného zvýšení daně z 3 % na 4 % mnohem výraznější. Navíc by se dotklo nejen novostaveb, ale i nemovitostí starších. Pro představu: U prodeje bytu za dva miliony Kč dostane v současné době stát 60 tisíc Kč na dani, zatímco po zvýšení by se jednalo o 80tisíc korun. A je jen otázkou, kdo tyto zvýšené náklady ponese. Zda kupující ve vyšší ceně, nebo prodávající v nižším čistém zisku. Vzhledem k tomu, že jde o zvýšení, které zasáhne plošně celý trh, je pravděpodobné, že nastane spíše první varianta, tedy zvýšení cen nemovitostí.

-Tomáš Rampula, analytik produktového oddělení AWD Česká republika

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články