Daň z nemovitosti čekají zásadní změny. Může zdražit i hypotéky

8. 2. 2013 – 18:04 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daň z nemovitosti čekají zásadní změny. Může zdražit i hypotéky
V případě, že pro výpočet daně z převodu nemovitosti bude vyžadováno doložení znaleckého posudku, bude si moci kupující náklady na jeho vyhotovení odečíst od základu daně. Momentálně si nelze daňový základ snížit o žádnou položku. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli plánované změně Občanského zákoníku, zrušení dědické a darovací daně, chystá ministerstvo financí i úpravu daně z převodu nemovitostí. Úprava zákoníku bude nejspíš platit až od roku 2014.

Ministerstvo financí připravuje nejen zvýšení daně z převodu nemovitostí na čtyři procenta, ale daň dostane i zbrusu novou úpravu. Například doposud daň z převodu nemovitosti platil prodávající, ale nově ji bude hradit prodávající. Znamená to, že se zruší i ručení, tedy situace, kdy kupující ručí pro případ, že prodávající daň neodvede.

V připravovaných změnách jsou i pozitiva. Nově už nebude nutné oceňovat většinu převáděných nemovitostí. Znalecký posudek nebude potřeba u převodu bytů, rodinných domů, nebytových prostor, rekreačních chat a chalup, garáží – základem daně bude v takovém případě cena sjednaná. Ocenění převáděné nemovitosti se bude muset doložit tehdy, když dohodnutá kupní cena bude o více než třetinu nižší než cena v místě obvyklá.

Současný návrh mimo jiné počítá s tím, že cena bude placena nad kupní cenu. Nově by tedy u prodávaného bytu za jeden milion korun, bude muset kupující kromě ceny bytu zaplatit dalších 40 tisíc korun daň. Celkové náklady na nákup nemovitosti se tedy vyšplhají na 1 040 tisíc korun.

Stávající úprava je taková, že kupující zaplatil milion korun a prodávající zaplatil 40 tisíc korun daň. Jeho skutečný zisk tedy činil 960 tisíc.

Bude se měnit i splatnost daně, a to ze tří na dva měsíce. „U novostaveb nebude muset kupující platit daň z převodu nemovitosti, budou tedy zvýhodněny nad starší zástavbou. V mnohých případech je starší zástavba již nyní dražší než novostavby, takto se cenový rozdíl ještě prohloubí,“ uvedl Daniel Kotula majitel RE/MAX Center.

Díky dani z nemovitosti hrozí zdražení hypoték

Kupující si také často bere na koupi nemovitosti hypoteční úvěr. Podle odborníků je však otázkou, zda se banky přizpůsobí a dovolí navýšení hypotéky o další statisíce, které budou určeny pro splacení daně z převodu nemovitosti. Tím pádem by hypotéky mohly zdražit.

Nejlepším řešení by bylo zůstat u původního modelu, kdy se daň odpočítávala od kupní ceny a prodávající dostal částku bez daně. Princip by zůstal stejný, změnil by se jen subjekt plátce. Úplně nejlepším řešením by však bylo daň zrušit, tak jak to plánovalo Ministerstvo financí v roce 2010, které v tu dobu vedl stejný ministr jako dnes, neboť daň z převodu daní již jednou zdaněné peníze a dále výnos z daně není pro státní rozpočet rozhodující,“ říká Daniel Kotula.

V případě, že pro výpočet daně z převodu nemovitosti bude vyžadováno doložení znaleckého posudku, bude si moci kupující náklady na jeho vyhotovení odečíst od základu daně. Momentálně si nelze daňový základ snížit o žádnou položku.

Také nebude potřeba podávat daňové přiznání, pokud výsledná daňová povinnost nepřekročí 100 Kč. Podle daného znění je takové přiznání nutné podat, ale neodvádí se žádná daň.

Daň z nemovitosti se dělí na dvě části. Na daň ze staveb a daň z pozemku. Plánované změny se právě budou týkat jen daně z pozemku. S daní ze staveb se zatím nic dít nebude.

-Monika Hrušová | V íce tipů na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články