Daňové změny v roce 2015: Kdo si polepší a kdo pohorší?

29. 1. 2015 – 14:38 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Daňové změny v roce 2015: Kdo si polepší a kdo pohorší?
Mění se některé parametry zákona o dani z příjmů fyzických osob včetně odpočtů slev, zavádí se nová sazba daně z přidané hodnoty, zvyšují se možné pokuty od finančního úřadu nebo se zavádí povinnost elektronické komunikace s úřady pro majitele datových sc | zdroj: NašePeníze.cz

Tak jako každý rok, i letos připravil český zákonodárce do nového roku celou řadu změn, a jak už je obvyklé, vše proběhlo na poslední chvíli a ve spěchu. Kdyby český občan své zákonodárce neznal a nevěděl, jaké jsou jejich skutečné schopnosti, musel by si snad myslet, že to vláda a parlament dělá schválně.

Každopádně, mění se některé parametry zákona o dani z příjmů fyzických osob včetně odpočtů slev, zavádí se nová sazba daně z přidané hodnoty, zvyšují se možné pokuty od finančního úřadu nebo se zavádí povinnost elektronické komunikace s úřady pro majitele datových schránek.

Změna paušálů osob výdělečně činných (OSVČ)

Ministerstvo financí dlouhodobě kritizuje velkorysost paušálů pro OSVČ. Během roku ministerstvo navrhovalo pro OSVČ celou řadu změn. Nakonec pro OSVČ zůstávají zachovány základní daňové slevy na poplatníka, jež ministerstvo navrhovalo zrušit. Naopak se nevrátí možnost využít slevu na dítě nebo na manželku.

Oproti loňskému roku, kdy dvoumilionový strop platil pouze pro výdajové paušály ve výši 30 % a 40 %, se nově bude tento strop vztahovat i na paušály 60% a 80%. Tedy také na živnostníky, řemeslníky a zemědělce. Pokud tedy OSVČ přesáhne strop dva miliony Kč, nelze uplatnit paušály, ale bude třeba prokazovat skutečné náklady.

Děti a důchodci

Od nového roku jsou vyšší slevy na druhé a další děti. Na druhé dítě sleva vzrostla o 2 400 Kč, na třetí a další vzrostla sleva o 3 600 Kč. To však platí až pro příjmy v roce 2015. Jeden z rodičů si bude moci od daní odečíst částku vydanou na pobyt dítěte ve školce nebo jiném předškolním zařízení. Maximálně však 8 500 Kč za rok 2014, 9 200 Kč za rok 2015.

Pro pracující důchodce se vrací možnost odečíst základní daňové slevy. Ty bude možné uplatnit nejenom za rok 2015, ale i za rok 2014 a 2013. Tato novinka však má malý háček, zavádí totiž maximální strop ročních příjmů na 840 000 Kč, při jehož překročení budou muset senioři opět danit svůj důchod.

Nová sazba DPH

K dosavadním sazbám ve výši 15 % a 21 % se přidává ještě snížená sazba ve výši 10 %. Tato nová sazba však platí pouze na omezený okruh zboží. Již dnes je zřejmé, že ekonomické zákony zafungují k překvapení českých zákonodárců i zde a ke snížení cen „šťastného“ zboží s nižší sazbou nedojde. Dojde jenom k růstu marže pro výrobce a obchodníky. Mezi „šťastné“ zboží patří léky (dokonce i veterinární), knihy nebo dětské výživy.

Parlament naopak odložil platnost zařazení prodeje stavebních pozemků do sazby 21 %. Toto nařízení mělo platit už tento rok, ale nakonec to bude až od příštího roku.

Datové schránky

Pozor by si měli dát podnikatelé, kteří si v minulosti zřídili a aktivovali datovou schránku. Od ledna totiž platí, že každý člověk nebo firma s aktivní datovou schránkou přes ni musí aktivně odesílat nejen daňové přiznání, ale také řadu dalších dokumentů.

Daň z příjmů právnických osob

Daň z příjmů fyzických osob:
Daň z příjmů fyzických osob činí 15 % (od 1. 1. 2008)
Solidární zvýšené daně činí 7 % (od 1. 1. 2013)

Slevy na dani z příjmů podle § 35ba odst. 1 a § 35c zákona o daních z příjmů (v Kč)
:

Autor: Tomáš Rampula, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články