Dávky na bydlení mají klesnout, komu a o kolik?

7. 4. 2016 – 17:55 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Dávky na bydlení mají klesnout, komu a o kolik?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Na bydlení je možné čerpat několik druhů podpory. Kromě příspěvku na bydlení je to také třeba doplatek. Právě doplatek na bydlení hodlají politici snížit.

Snížit doplatek na bydlení pro lidi na ubytovnách hodlá konkrétně ministerstvo práce a sociálních věcí. Dodnes stát nejchudším lidem doplácel na bydlení 90 % nákladů, nový návrh už počítá jen s 80 %. Návrh dnes schválila vláda.

Lidé, kteří nemají dostatek financí na to, aby zaplatili za bydlení a ještě jim zbylo na živobytí, mají nárok na dávky od státu. Těch existují dva typy - příspěvek na bydlení patří mezi sociální dávky a dostanou ho lidé, kteří na přiměřené bydlení dávají více než 30 % příjmu (v Praze 35 %), doplatek na bydlení patří mezi dávky v hmotné nouzi a dosáhnou na něj ti, kterým ani s příspěvkem na bydlení nezbývá po zaplacení nákladů na ubytování na živobytí. Příspěvek na bydlení v Česku pobírá měsíčně asi čtvrt milionu lidí, doplatků se rozdá kolem 70 tisíc.

Ministerstvo nyní plánuje, že právě doplatek na bydlení sníží, a to konkrétně lidem na ubytovnách. Ministryni Michaele Marksové totiž vadí, že majitelé ubytoven si schválně účtují obrovské sumy za naprosto nevyhovující prostory k bydlení, protože vědí, že většinu stejně zaplatí stát. Od snížení doplatku si vláda slibuje, že majitelé ubytoven ceny za bydlení sníží.

Doposud platilo, že stát lidem na ubytovně proplácel 90 % nákladů na bydlení, nově by to mělo být o 10 % méně. Kritici navrhované změny ale tvrdí, že ani tato změna majitele ubytoven, kteří si ze státního doplatku udělali parádní byznys, nedonutí nájem snížit. A doplatí na to znovu ti nejchudší, kteří budou muset z vlastní kapsy zaplatit o deset procent víc než doposud a o to méně peněz jim zbude na jídlo.

Zdroje:
MED, MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články