Detoxikační nápoje čistí hlavně peněženku

15. 12. 2016 – 21:41 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Detoxikační nápoje čistí hlavně peněženku
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Španělská spotřebitelská organizace OCU kritizuje výrobce detoxikačních a antioxidačních nápojů a smoothies. Většinou se jedná o obyčejné směsi ovocných šťáv bez jakéhokoliv výrazného benefitu pro zdraví, výrobci je také mnohdy označují v rozporu s evropskými předpisy. OCU se nelíbí ani celkový trend „detoxikačních“ diet.

Nejen španělský trh je plný nápojů a smoothies, které nesou označení „antioxidační“ či „detoxikační“, případně „detox“. Většinou se jedná o směsi citrusových šťáv. Jejich výrobci často zákazníkům slibují zázračné účinky pro vyčištění organizmu. Lákají je i na obsah vitamínů a antioxidantů.

Celou myšlenku detoxikace ovšem OCU považuje za propracovaný marketing. Výrobci a prodejci se podle OCU snaží ve spotřebiteli vyvolat pocit viny za jeho chyby v životosprávě a nabízejí mu proto drahé detoxikační potravinové doplňky jako zázračný lék. Pro zdravou životosprávu jsou přitom podobné nápoje či smoothie nepotřebné, detoxikaci těla zvládají játra i bez pomoci zázračných šťáv.

OCU uvádí, že podle předpisů Evropské agentury pro zdraví (EFSA) nesmějí podobné nápoje vůbec nést označení „detoxikační“ ani jeho variace. Mnozí výrobci na to však hřeší. Jinak je to s označením „antioxidační“, to EFSA povoluje výrobkům, které obsahují vitamíny, karotenoidy, selen či například zinek.

Jak ukazuje test španělské organizace, spotřebitel udělá lépe, když si dá čerstvé ovoce. Antioxidační šťávy totiž v obsahu prospěšných látek nijak nevynikají. Jedno balení průměrného antioxidačního drinku obsahuje přibližně šestinu živin oproti běžnému pomeranči. OCU proto radí nevěřit prodejcům módních potravinových doplňků a držet se přirozených zdrojů prospěšných látek, jakými je zvláště ovoce či zelenina.

Tématu zázračných potravinových doplňků a módních superpotravin se OCU věnuje pravidelně. Kritizovala například prodejce kolagenu, kteří zveličovali jeho blahodárný účinek na klouby, či výrobce „přírodní“ viagry se sildenafilem, čili látkou dostupnou pouze na předpis. OCU upozorňuje i na to, že leckterým zdravým a chutným potravinám, jako je avokádo či quinoa, může status superpotraviny v očích mnohých spíše uškodit.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články