Diskriminace věku je běžná, prudce přibývá nezaměstnaných nad 45 let

25. 8. 2011 – 8:51 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Diskriminace věku je běžná, prudce přibývá nezaměstnaných nad 45 let
Diskriminace kvůli věku je zákonem zakázaná a firmám by za ni mohl hrozit tvrdý postih od inspektorátu práce, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Věková diskriminace je v českých firmách naprosto běžnou věcí. Přestože už zmizely vyloženě diskriminační inzeráty, lidé z personálních agentur neoficiálně přiznávají, že od klientů často dostávají kromě písemného seznamu požadavků i slovní instrukce ohledně věku, informuje čtvrteční MF DNES.

Zkušenosti personalistů nepřímo dokládají statistiky úřadů práce. Lidi starší 45 let už tvoří rekordních čtyřicet procent všech nezaměstnaných. Ještě před deseti lety to byla sotva třetina.

"Z pohledu personalisty je diskriminace na trhu práce zcela viditelná a v nějaké formě se s ní setká mnoho uchazečů o zaměstnání," přiznává v MF DNES Luboš Rejchrt, prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Psali jsme: Každý šestý inzerát nabízející práci je diskriminační! Čím?

Diskriminace kvůli věku je zákonem zakázaná a firmám by za ni mohl hrozit tvrdý postih od inspektorátu práce. Zaměstnavatelé mohou požadovat jen takové informace, které bezprostředně souvisejí s prací, mezi něž věk obecně nepatří. Diskriminace se podle MF DNES netýká jen méně kvalifikovaných uchazečů o práci, vyšší věk "nepřebije" ani dobrá znalost jazyků, odborné vzdělání či manažerská praxe.

Poměry na trhu práce vyostřují stále vysoká nezaměstnanost jako následek ekonomické krize i rychlé populační změny, kdy společnost stárne a zároveň se zvyšuje hranice pro odchod do důchodu, popisuje MF DNES.

<%Anketa56%>

-Zdenek Michora | MED

Může vás zajímat:

- Žena si na stejné pozici vydělá o 18 procent méně než muž - to se má změnit

- Co je diskriminace a jak se proti ní bránit?

- Platová diskriminace: proč berou muži víc?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články