Dobeš: Učitelé nejsou žebráci, nikdo se na ně skládat nemusí

29. 3. 2012 – 14:00 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dobeš: Učitelé nejsou žebráci, nikdo se na ně skládat nemusí
Nový ministr školství bude muset rozhodnout o akreditaci plzeňské právnické fakulty, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Do ostré kritiky členů vlády za stranu Věci veřejné se pustil odcházející ministr školství Josef Dobeš (VV), důvodem jsou škrty ve školství. Odmítá, aby se na učitele Věci veřejné skládaly, nejsou totiž žádní žebráci, napsal ve čtvrtek v prohlášení.

Při vládním hlasování byly ministerské židle spolustraníkům bližší, než programové prohlášení vlády, uvedl odcházející ministr.

"Pokud chtěli (ministři za VV) dodržet programové prohlášení vlády, program Věcí veřejných, ale i závazek výkonné rady, pak měli jednoznačně hlasovat proti škrtům ve školství. V tu chvíli byla některým z ministrů bližší jejich židle než rozhodnutí stranického orgánu a zmíněné programové prohlášení vlády," uvedl Dobeš.

Ministr odsoudil i rozhodnutí stranického grémia, které navrhlo, aby se na platy učitelů vzaly peníze z rezortů, které ovládají Věci veřejné. Učitelé podle něj nejsou žebráci, aby se na ně strana musela skládat. "Učitelé mají mít plnou důstojnost ve společnosti a každý ústavní činitel si má jejich práce vážit a vnímat, že školství je budoucnost této země a budoucnost pro konkurenceschopnost České republiky," dodal.

Straničtí ministři podle něj měli hlasovat proti návrhu na škrty ve výši 2,5 miliardy korun. Jejich chování označil za "farizejské a úhybné". Proti škrtům hlasoval při jednání vlády jenom Dobeš.

Ministr školství odejde z rezortu k poslednímu březnu, v tomto týdnu předal agendu svému prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi. Dobeš oznámil svou rezignaci ve středu, když odmítl hlasovat pro úspory ve výši 2,5 miliardy korun ve svém rezortu, který po něm chtěl premiér Petr Nečas (ODS).

Nový ministr školství bude muset rozhodnout o akreditaci plzeňské právnické fakulty, dořešit problémy s čerpáním peněz z evropských strukturálních fondů, zejména pak z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články