Domácí vězení už ušetřilo 73 milionů, ministerstvo chystá větší využití

21. 8. 2012 – 16:29 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Domácí vězení už ušetřilo 73 milionů, ministerstvo chystá větší využití
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Místo 1000 korun jen 165 korun denně by mohl daňové poplatníky stát jeden den jednoho vězně, pokud se ministerstvu spravedlnosti podaří rozšířit ukládání domácího vězení. Ministerstvo spravedlnosti v úterý představilo také sérii legislativních změn, které umožní rychlejší propuštění vězňů.

V rámci novely trestního zákoníku a trestního řádu by vězni měli získat možnost, aby se jejich trest po uplynutí jeho poloviny mohl změnit z odnětí svobody na domácí vězení. Návrh na přeměnu zbytku trestu by přitom mohl podat i ředitel příslušné věznice. U těch, kdo byli odsouzeni za přečin nebo měli předtím čistý trestní rejstřík, by mohlo přijít propuštění z vězení už po uplynutí třetiny trestu, ve výjimečných případech dokonce ještě dřív.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyčíslil, že udílením trestu domácího vězení jeho rezort od roku 2010 ušetřil už 73 milionů korun. Dosud se přitom týká jen několika set z celkového počtu zhruba 23 tisíc vězňů. Jeho širší nasazení má umožnit systém monitorovacích náramků, které ministerstvo v současnosti testuje na vybraných 25 vězních. Názornou ukázku jeho funkcí předvedli zástupci ministerstva a dodavatelské firmy na úterní tiskové konferenci.

Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články