Doprava zboží z evropských e-shopů zlevní

1. 6. 2018 – 11:41 | Naše peníze | red | Diskuze:

Doprava zboží z evropských e-shopů zlevní
zdroj: freeimages.com

Členské země Evropské unie se dohodly na zprůhlednění a snížení cen přeshraničních dodávek balíků. Čeká je cenová revoluce?

Po dohodě o posílení spolupráce při prosazování práv spotřebitelů bylo v Bruselu zveřejněno nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy o službách přeshraničního dodávání balíků, které má platit od začátku roku 2019. Francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir  cituje vyjádření eurokomisařky pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbiety Bieńkowské, že „miliony Evropanů nakupují dárky online, ale narážejí při tom na četné překážky, zejména na vysoké ceny dodání a nejasné podmínky vrácení.“ Nové nařízení má tyto problémy vyřešit a v souladu s cíli Strategie pro jednotný digitální trh v Evropě umožnit jednotlivcům i firmám jednodušší a důvěryhodnější nákup a prodej zboží a služeb online.

Nařízení se týká dodávání balíků, tedy zásilek s hmotností do 31,5 kg kromě těch obsahujících písemnosti. Nejedná se o určení cenového stropu pro zásilky, nýbrž o zprůhlednění a srovnání dodacích cen na zvláštní internetové stránce Evropské komise. Budou na ní zveřejňovány ceny nejpoužívanějších přepravních služeb pro spotřebitele i firmy od různých poskytovatelů. Je nasnadě, že to podpoří konkurenci mezi nimi ve prospěch zákazníků. Podle údajů EK jsou totiž současné ceny za dodání přeshraničních zásilek několikanásobně vyšší než u vnitrostátních zásilek, aniž by to odpovídalo skutečným rozdílům v nákladech.

Národní regulační orgány budou muset dohlížet na to, aby ceny přeshraničních dodávek nebyly nepřiměřeně vysoké, jak je to v případě současných poštovních služeb. Budou tak muset rozšířit své kompetence a získají navíc lepší přehled o nových subjektech v oblasti obchodování přes internet, tedy ve velmi rychle se vyvíjející oblasti.

Zdroje:
dTest, EU

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články