Dostali jste padělané peníze, co s tím?

18. 3. 2009 – 2:50 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dostali jste padělané peníze, co s tím?
Co s padělkem? Foto: ČNB | zdroj: NašePeníze.cz

Objevili jste v peněžence padělané peníze a nevíte co s tím? Tady je to vážné, především nejste povini takovou bankovku nebo minci přijmout, pokud máte podezření, že není pravá. Ale když už jste to udělal(a), je třeba dodržet zákonný postup - a zde hraje roli již i policie a orgány činné v trestním řízení.

Jestliže bankovky nebo mince předkládané jako zákonné peníze jsou padělané nebo pozměněné nebo vznikne-li takové podezření, mohou fyzické osoby jejich přijetí odmítnout. Pokud už takovou bankovku máte, donesete jii do ČNB nebo na Policii ČR, popř. do některé z bank.

 

- Budou padělky na tržnicích zdarma?
-
Pozor na padělaná eura, jejich počet několi let neklesá

 

S sebou určitě potřebujete průkaz totožnosti, bankovku nebo minci, a hlavně vědět kde jste k ní přišel(a). V případě, že bankovku neodevzdáte, budete spoluviníkem, spolupachatelem či napomahačem k trestnému činu.  Na jakoukoliv náhradu za zabavené falešné bankovky a mince nemáte bohužel nárok. Proto si pečlivě prohlédněte bankovky zvláště v místech, kde je zvýšené riziko výskytu takovýcho padělků. Mezi taková místa patří především tržnice, případně veřejná prostranství, kde vás někdo požádá o rozměnění. V tomto druhém případě raději odmítněte.

Jen v roce 2008 bylo zadržené 2813 padělaných českých  bankovek v různých hodnotách. Vyskytují se u nás také zahraniční měny. Z nich bylo zadrženo nejvíce eurobankovek a to 1028 bankovek v různých hodnotách.
 

Ochranné prvky bankovek:
 

platidla - ochranné prvky - 20 kč
platidla - ochranné prvky - 50 kč
platidla - ochranné prvky - 100 kč
platidla - ochranné prvky - 200 kč
platidla - ochranné prvky - 500 kč
platidla - ochranné prvky - 1000 kč
platidla - ochranné prvky - 2000 kč
platidla - ochranné prvky - 5000 kč

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články